Anställd på Ikea Industry skadade tumme i sågklinga

IKEA Industry har anmält ett olycksfall till Arbetsmiljöverket, sedan en anställd sågat av sig toppen på en tumme.

Ikea Industry har anmält en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket, sedan en anställd skadat ena tummen i en sågklinga.

Ikea Industry har anmält en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket, sedan en anställd skadat ena tummen i en sågklinga.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-07-03 19:00

Det var i samband med att provbitar sågades ut i företagets labb, som en anställd kom emot sågklingan med ena fingret den 22 juni.

– Det gick, efter omständigheterna, bra. Fingret kommer att bli i princip återställt, kan VD Klas Franzén lugna.

Ikea Industry gör alltid en anmälan till Arbetsmiljöverket när det är ett allvarligt tillbud eller olycka. Samtidigt som en utredning inleds för att dels hitta grundorsaken, men framförallt för att hitta möjligheter så det inte kan hända igen.

– Vi har redan inlett aktiviteter, där vi hela tiden tittar på hur vi kan minska riskerna, så ingen ska behöva bli skadad, säger Franzén.

Kan ni se att antalet skador minskat tack vare det?

– Jag skulle säga att vi har en säkerhetskultur som blir bättre och bättre och att vi genom det kan minska antalet allvarliga olyckor framför allt till att börja med.

– Men, tillägger Klas Franzén, olycksstatistiken är lite lurig. Ju bättre vi blir på att jobba med risker och skador, desto bättre blir vi också på att upptäcka sådant som händer. Så tittar vi på anmälningarna till Arbetsmiljöverket, så har vi fler olyckor nu. Men det beror inte på att vi har fler skadade, utan att vi har ett säkerhetsarbete som gör att vi är bättre på att hitta risker och att vi också anmäler snabbare.

Arbetsmiljöverket har nu meddelat Ikea Industry att man senast den 6 augusti vill ta del av företagets utredning av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!