Anställd misstänks ha stulit för hundratusentals kronor

I över ett års tid misstänks en anställd ha stulit verktyg och byggvaror från sin arbetsgivare. Nu åtalas mannen.

I mannens tjänstemobil hittades bland annat bilder på verktyg och kartonger med skruv och tätningstejp.

I mannens tjänstemobil hittades bland annat bilder på verktyg och kartonger med skruv och tätningstejp.

Foto: Polisens förundersökning

Hultsfred2024-04-02 05:30

Nyligen lämnade åklagare in stämningsansökan mot en man gällande 15 fall av grov stöld. Mannen har jobbat för ett företag i Hultsfreds kommun.

På företaget har man länge varit frustrerad över att saker försvunnit. Runt sommaren 2023 började det att eskalera. Det försvann kartongvis med grejer.

Enligt företagets vd fanns först ingen misstanke om stöld. De tänkte att företagets digitala system inte fungerade eller att de hade fel saldo någonstans.

"När de kom tillbaka efter semestern så saknade de en mängd skruvdragare. Och det var då det gick upp för företaget att det var någon som hade stulit", skriver polisen i en sammanfattning av ett förhör med vd:n.

När vd:n och hans medarbetare gjorde efterforskningar hittade de annonser som den nu åtalade mannens syster lagt ut på Facebook. Annonserna innehöll bilder på saker som försvunnit från företaget.

Vd:n bestämde sig för att konfrontera mannen, som då hävdade att han och hans syster hade en affärsidé. Genom någon slags tradingverksamhet skulle de sälja byggbeslag utomlands.

"De ville testa av marknaden genom att lägga ut bluff-annonser på Facebook", skriver polisen.

Efter att mannen avskedats tittade företaget igenom hans tjänstemobil och hittade bilder på försvunna saker.

undefined
Under en husrannsakan hittades flera saker i mannens garage.

I förhör har mannen medgett att han tagit saker, bland annat överbliven isolering och trasiga skruvdragare som annars skulle ha slängts. Han anser inte att han har stulit något, bortsett från de trasiga skruvdragarna. Han hävdar att en konflikt på företaget ligger bakom anklagelserna mot honom.

Åklagaren anser att brotten bör bedömas som grova eftersom gärningarna varit led i en systematisk brottslighet och han har stulit från sin arbetsgivare.

I september 2022 ska den första stölden ha skett. Mellan december 2022 och juli 2023 ska mannen ha stulit diverse skruv till ett mycket stort värde. Bland annat 100 askar konstruktionsskruv 6,5*160 med 50 skruv per ask. Värdet för skruven beräknas uppgå till 57 600 kronor – och det är bara en post av nio vid stöldtillfället.

I juni 2023 ska mannen ha stulit 20 skruvdragare till ett värde av 44 000 kronor.

Den sista stölden ska ha skett i oktober 2023. Då blev företaget bland annat av med 200 kvadratmeter isolering för över 50 000 kronor.

Arbetsgivaren vill nu ha ersättning för det stulna godset med 298 591 kronor och utredningskostnader 65 880 kronor, sammantaget 364 471 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!