Vi tappar 52 placeringar, men håller oss fortfarande på övre halvan, plats 120 av 290 kommuner, säger Minna-Maria Jonsson, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning. Det ska vi vara stolta över, så som situationen varit och fortfarande är inom skolan i och med att Hultsfreds kommun vuxit mest i landet procentuellt sett.
Höjda lärarlöner
Minna-Maria Jonsson menar att det ligger mycket slit bakom de här siffrorna, så nu är det dags att kommunen höjer lärarnas löner. Inte bara för de nya, utan även för trotjänarna.
De orimligt stora skillnaderna mellan lärarnas löner måste justeras, så vi kan rekrytera behöriga lärare och samtidigt behålla behörig personal. För vi ser också att Hultsfred tappat från plats 186 till 198 vad det gäller utbildade lärare, säger hon.
Visar sig inte nu
På just kriteriet "lärarnas löner" tappar Hultsfred 26 placeringar, från 225 till 251.
Vi har gjort en stor satsning, lönerevisionen blev 5,1 procent. Men det visar sig inte i årets ranking då lönerna i rankingen mättes i november 2016 och löneförhöjningen trädde i kraft från och med 1 april i år, säger barn- och utbildningschef Per Theorin.
Största tappet
Det i särklass största tappet ser man på kriteriet "andel förskola", som visar andel av befolkningen i åldern ett till fem år som var inskrivna i förskolan. Minus 131 placeringar till 229.
Det trots att vi rekryterat personal och byggt ut förskolan. Mängden som flyttar hit är helt enkelt för stor, för att vi ska klara av att ta hand om alla, säger Per Theorin.
Fler sjuka lärare
Kriteriet "friska lärare" står också för ett stort tapp. Från plats ett i fjol till 68 i år.
Visst, där backar vi rejält, men ligger ändå bra till, kommenterar Minna-Maria Jonsson. Det kan tyda på att lärarna pressat sig tidigare mer än vad som egentligen är rimligt eller att de numera tar större ansvar och verkligen är hemma när de är sjuka.
Ljusglimtar
Men det finns ljusglimtar i rankingen också. När det gäller hur mycket resurser som läggs på skolan har Hultsfreds position förbättrats från 242 till 62. Och andelen elever som är godkända i alla ämnen i nian har ökat, till plats 69 från 115 när man vägt in elevernas förutsättningar.
Det får inte glömmas bort att en stor del av eleverna kommer hit från ett annat land, vissa så sent som lagom till nian. Då har de väldigt lite tid på sig att nå godkänt i alla ämnen, säger Per Theorin. Så att vi backar 24 placeringar till 206 vad det gäller andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9 vårterminen 2016 är inte konstigt alls, tillägger han.
Minna-Maria Jonsson vill också lyfta fram Hultsfreds fina 49:de plats på kriteriet "merit likvärde", där också elevernas resultat jämförs utifrån deras förutsättningar.
Det är förvisso ett litet tapp, från 39 till 48, men vi ligger riktigt bra till där ändå bland landets 290 kommuner.