Första gången: "En vecka fri från våld" uppmärksammas

Kollegorna Tina Dahlström, Nastasia Thuresson, Terese Andersson, Ingela Frejd och Ammi Levin på IFO Vuxen sätter fokus på det högaktuella ämnet mäns våld mot kvinnor genom att uppmärksamma kampanjen "En vecka fri från våld", med en föreläsning av Pia Johansson, som berättar om hur det är att brytas ner av den man älskar. Och förstås, att det går att bli fri och lycklig igen.
Kollegorna Tina Dahlström, Nastasia Thuresson, Terese Andersson, Ingela Frejd och Ammi Levin på IFO Vuxen sätter fokus på det högaktuella ämnet mäns våld mot kvinnor genom att uppmärksamma kampanjen "En vecka fri från våld", med en föreläsning av Pia Johansson, som berättar om hur det är att brytas ner av den man älskar. Och förstås, att det går att bli fri och lycklig igen.

Mäns våld mot kvinnor är ett högaktuellt ämne. Det fick socialförvaltningen att vilja uppmärksamma kampanjen "En vecka fri från våld". "Vi vill visa att det går att ta sig ur våldet".

Hultsfred 13 november 2021 08:00

Det är sjätte året i rad som "En vecka fri från våld" arrangeras runt om i Sverige. Däremot är det första gången Hultsfreds kommun väljer att synliggöra och sätta fokus på kampanjen, som är initierad och skapad av organisationerna Unizon och MÄN.

– Med tanke på allt som händer i världen och Sverige är det ett mer aktuellt ämne än någon gång tidigare, säger Tina Dahlström som tillsammans med sina kollegor på IFO Vuxen erbjuder och ger stöd – både till de som utsätts och de som utsätter. 

– Även om vi jobbat med det tidigare, så ska vi enligt en ny lag från 1 augusti, verka för att våldsutövarna ska ändra sitt beteende.

undefined
Socialsekreteraren Nastasia Thuresson och behandlare Ammi Levin ser att våldsärendena ökat på senare år. "Men, om det är vi som är bättre på att ta till oss och erbjuda stöd och se, eller om våldet har ökat är svårt att säga. Vi tror på det sistnämnda, att vi är bättre på att se och de är bättre på att söka hjälp."

"En vecka fri från våld" infaller vecka 48 och den 22 november gästar Pia Johansson Valhall, för att ge en föreläsning under rubriken "För ditt eget bästa", som också är namnet på den bok hon givit ut tillsammans med Anna Carsell.

Pia Johansson har själv varit utsatt för våld i en nära relation och kommer berätta hur det är att brytas ner av den man älskar och om våldets olika mekanismer. Med tänkvärda frågeställningar som Varför stannar du? Vad är det som till slut får dig att lämna relationen? Blir man fri och lycklig igen?

– Vi som jobbar på socialförvaltningen kommer att vara på plats under kvällen för att informera om vuxenenhetens arbete och svara på frågor, säger Terese Andersson.

Hur skulle ni säga att utvecklingen varit i kommunen?

– Det är mer våldsärenden nu, jämfört med för några år sedan. Absolut. Men, om det är vi som är bättre på att ta till oss och erbjuda stöd och se, eller om våldet har ökat är svårt att säga. Vi tror väl att vi är bättre på att se och de är bättre på att söka hjälp. Det pratas mer om det idag, klimatet är lite mer öppet.

undefined
Tina Dahlström, socialsekreterare, berättar att det är första gången Hultsfreds kommun gör något för att synliggöra kampanjen "En vecka fri från våld". "Vi hoppas kunna utveckla det ytterligare till nästa år", säger hon.

Så det man hoppas är att synliggöra hur vanligt våld är och sprida kunskap att det inte är så komplext.

– Det förekommer i alla samhällsskikt, även om det är värre i vissa grupper, understryker Ammi Levin. Och många är inte ens medvetna om att det är våld man är utsatt för, "en örfil får man väl tåla" tänker man, men det tycker inte vi man ska tåla.

Nästa steg är att börja erbjuda samtal i grupp från december. Man har erfarenheter av det, utifrån andra grupper, hur viktigt och betydelsefullt det är att få dela med sig i grupp.

– Vi tror att vi kan nå bättre resultat på så sätt, avslutar kollegorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa