- Det har varit en lång ansökningsprocess, tre-fyra år rent av, så det fanns all anledning att fira.
Det gjorde man med stort tårtkalas för programmets alla elever och lärare, representanter från Kommunal, socialförvaltningen och nämnden. Liksom ett par tidigare elever, som ska fungera som ambassadörer för programmet nu när man certifierats.
- Vårdyrket är väldigt roligt och glädjande, så invigningen gick i det tecknet, säger vårdlärare Anni-Li Karlsson. Det känns så positivt att vi gör något gott för framtiden.
Per-Inge Petersson (C) invigningstalade i egenskap av socialnämndens ordförande.
- Det här är en del i att bli en attraktiv arbetsgivare och jag hoppas att det nu blir ett ökat sökintresse till programmet och att vi kommer få se en skjuts vad beträffar att få fram fler som vill jobba i omsorgen, sa han. Det här är ett viktigt avstamp.
Certifieringen ska kvalitetssäkra utbildningen. Bland annat vad det gäller APL, det vill säga det arbetsplatsförlagda lärandet, så det håller god kvalitet. Exempelvis ska alla handledare gå handledarutbildning.
Det vi undervisar i skolan ska också garanterat vara aktuellt, så arbetsgivarna har tillgång till personal med den kompetens de behöver, förklarar Anni-Li Karlsson.
En skylt på väggen visar att det nu finns ett lokalt vård- och omsorgscollege på Hultsfreds Gymnasium.
Vi har verkligen blivit granskade i sömmarna för att få den här certifieringen, säger Anni-Li Karlsson. Nu gäller det att vi levererar också, och inte bara har en fin skylt på väggen och om tre år måste vi visa att vi fortfarande håller kvalitén.
Vad hoppas du som vårdlärare att den här satsningen ska bidra till mer konkret?
- Att fler söker vård- och omsorgsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. I nästa steg att fler får upp ögonen för yrket och stannar kvar i vården efter avslutad utbildning. Där kommer praktiken in i bilden som en stor och viktig bit. Våra elever har så många som 18 veckor praktik fördelade på tre år och den blir ofta avgörande för hur eleverna känner för yrket.
Kalmar län går inte på något sätt i bräschen för det här. Tvärt om är det bara Gotland kvar nu i landet, som inte har ett vård- och omsorgscollege.
- Bättre sent än aldrig, kommenterar Anni-Li Karlsson. Det positiva i det är att vi haft många före oss som certifierat sig, som vi kunnat snegla på så det blir bra. Exempelvis Örebro ligger i framkant och har till och med blivit omcertifierade.