Apoteket vädjar: Hämta inte coronatest själv

"Försöker man hämta sitt test själv utsätter man andra för risk", menar apotekschef Angelica Råsbacken.

"I år hade vi en pik på beställda PCR-test vecka 1. Sedan dalade det lite. Nu har det börjat efterfrågas mer igen, kanske på grund av sportlovet", berättar Angelica Råsbacken på Apotek Kronan.

"I år hade vi en pik på beställda PCR-test vecka 1. Sedan dalade det lite. Nu har det börjat efterfrågas mer igen, kanske på grund av sportlovet", berättar Angelica Råsbacken på Apotek Kronan.

Foto: Mikaela Sivén​

Hultsfred2021-03-12 06:00

Den senaste tiden har flera apotek larmat om att många försöker hämta ut sitt PCR-test själva istället för att skicka ombud. Apoteket Kronan i Hultsfred är inget undantag.

– Det är olyckligt på flera sätt. I första hand för att vi har kunder som behöver komma och hämta läkemedel och en del av dem är extra känsliga och tillhör riskgrupper. Men också för att vi som arbetar på apoteket inte ska smittas utan kunna fortsätta att ha öppet. Vi är ju det enda apoteket i Hultsfred med omnejd, säger Angelica Råsbacken.

Sedan förra sommaren är Apoteket Kronan ett av de apotek som samarbetar med Region Kalmar län genom att erbjuda ut- och inlämning av PCR-test vid misstänkt covid-19. 

– Vi är väldigt stolta över att kunna hjälpa till. Testerna är en viktig del i arbetet med att bekämpa pandemin genom att så många som möjligt får veta om de är sjuka och för att regionen ska kunna smittspåra, menar Angelica Råsbacken.

­

Problemet som apoteket upplever är att framför allt symtomfria personer kommer för att hämta ut sitt test. 

– Vi får ofta höra ”men jag är symtomfri”. Men om någon väljer att beställa ett test måste det finnas en bakomliggande misstanke om att man är smittad. Det finns ingen anledning att ta test och belasta regionen om man är frisk. 

De som kommer själva får inte med sig ett test hem. 

– Vi försöker hålla oss korta och ger ibland en skriftlig förklaring som de kan läsa när de kommit ut. Vi vill vädja till alla att följa instruktionerna på 1177 och skicka ett friskt ombud. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!