–Vi måste våga prata om den, säger Anneli Rosenqvist som har gått utbildning i Uppsala för att bli ambassadör för Riksförbundet Hjärnkoll.
Förbundet startade som ett regeringsuppdrag 2009. Sedan dess arbetar den för att få bort de tabun som finns omkring psykisk ohälsa. Man utbildar ambassadörer och skräddarsyr föreläsningar för företag, skolor och andra mötesplatser. Ambassadörerna har egna erfarenheter att dela med sig av, de är uppskattade föreläsare och väcker inspiration för utvecklingsarbeten och program som kan förebygga till exempel mobbning.
– Vuxenmobbningen är handikappande för den drabbade. Här måste arbetsgivarna vara mer vakna och medvetna om problemen. Det kan vi i Hjärnkoll hjälpa till med, berättar Anneli Rosenqvist.
Anneli är själv sjukskriven efter att ha varit mobbad och blivit utbränd, men hon har många idéer om hur hon kan försöka hjälpa andra i samma situation. Själv fick hon fin hjälp av den dansk-svenska gårdshunden Foxsi som nu har följt henne i sju år.
– Hon skapar spontana kontakter när hon är med mig på mina uppdrag, säger Annelie och klappar sin vän.
Hon är också representant för RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa som har öppna träffar på Träffpunkt Stationen i Hultsfred. Man startar självhjälpsgrupper för att människor med gemensamma eftarenheter ska få möjlighet att träffas, dela med sig och stödja varandra i livssituationen. Många aktiviteter planeras.