Arbetet med Tors plan fortsatt försenat

Ambitionen att ha jobbet klart till midsommar spricker. "Det beror bland annat på ett större fjärrvärmejobb i anslutning till torget."

Ambitionen att bli klara till midsommar sprack. Men tidsplanen för slutbesiktning står kvar. Den ska göras andra veckan i augusti.

Ambitionen att bli klara till midsommar sprack. Men tidsplanen för slutbesiktning står kvar. Den ska göras andra veckan i augusti.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-06-21 17:00

Även om mycket börjar se färdigt ut, spricker tanken på att ha allt klart till midsommar. Det har blivit en del förseningar under resans gång.

– Det beror bland annat på ett större fjärrvärmejobb i anslutning till torget, säger Jennie Konradsson byggledare på ÖSK.

– Det hörde egentligen inte till projektet med behövde ändå göras nu. 

Nu i veckan börjar asfalteringen på Tors Plan. Redan nu har ett första lager lagts på den delen som är gamla Storgatan, ut mot järnvägen till.

– Vi kommer att börja på den norra delen av torget, säger Byggledaren Jennie Konradsson på ÖSK, som håller i trådarna för bygget. 

Det är alltså delen av Storgatan, förbi Zaags, Fotvården, och ut mot järnvägen som asfalteras i första omgången. 

– Vi har gjort färdigt förankringen av pollarna, säger Jennie Konradsson, så vi kan asfaltera hela den delen.

Jobbet rullar på i rask takt och det är mer färdigt än det ser ut. Dammen och den lilla bäcken är klara. Men det återstår ändå en hel del plattsättning.

undefined
Även om det är mycket kvar, så ser det riktigt färdigt ut bitvis, när plattor och gatstenar är lagda.

Slutbesiktningen är bestämd till vecka 32, andra veckan i augusti. Då ska allt utom planteringarna vara klart. Planteringarna får vänta till kanske vecka 35.

– För växternas skull vill vi vänta ut den värsta torkan, säger Jennie Konradsson.

Nu har jobbet också spridit sig en bit upp längs gågatan, genom att de gamla planteringar med "taggbuskar" utanför banken rivits bort.

– De ska ersättas med nya planteringar, inramade med cortenplåt, säger Jennie Konradsson.

Allt för att gå i stil med det nya torget strax intill.

Det södra hörnet på torget, mitt för kupan, kommer dock att få vänta till det sista. Där kommer det att planteras en del träd, berättar Jennie Konradsson.

– Men just nu är det rätta infarten för materialtransporter till bygget, säger Jennie Konradsson. Så av logistiska skäl avvaktar vi där så länge.

undefined
Den lilla dammen på torget är klar och det återstår bara planteringar. Men det får vänta till den värsta torkan är över.

Så Hultsfredsborna får leva med avspärrningarna i centrum ett tag till. Även om de kommer att bli mindre allt eftersom arbetet fortskrider.

– Tillgängligheten i centrum har varit en utmaning för oss hela tiden, säger Jennie Konradsson. Vi kommer att öppna upp efter hand som det blir möjligt. Det har ändrats varje vecka.

undefined
Nya sittbänkar placeras ut. Här i hörnet närmast Köpingsparken.

– Det händer mycket på området just nu, säger Jennie Konradsson, det är många moment igång just nu, plattläggning, asfalt och mer därtill, säger Jennie Konradsson. Så det rullar på riktigt bra.

undefined
Ajöss med taggbuskarna. Nu blir det modernare planteringar utanför banken. Det blir planteringar som går mer i still med de övriga på Tors Plan.
Asfalteringen kommer igång på allvar den här veckan, men på Storgatan har den redan börjat med ett första lager.
Asfalteringen kommer igång på allvar den här veckan, men på Storgatan har den redan börjat med ett första lager.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!