Arbetsgivarna: " Vi vill ha alla på plats igen"

I nästa vecka tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om att arbeta hemifrån och de flesta arbetsgivare i Hultsfred vill nu se sina anställda på plats.

Från den 29 september tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om att arbeta hemifrån. Nu förbereder sig de flesta arbetsgivare i Hultsfred inför att ha personalen på plats igen.

Från den 29 september tar Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om att arbeta hemifrån. Nu förbereder sig de flesta arbetsgivare i Hultsfred inför att ha personalen på plats igen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hultsfred2021-09-24 15:21

För en del har pandemin inneburit att kontoret flyttat hem till köksbordet. Andra har växlat mellan arbetsplats och hemmakontor, och vissa har arbetat på plats men med restriktioner. Men den 29 september slopas rådet om att arbeta hemifrån. 

– Från och med nästa vecka räknar vi med att vara alla på plats och det ser vi bara positivt på av många anledningar. Till exempel för humör, personalutveckling och kultur, säger Peter Schultz vd för Flex Fasadia i Hultsfred.

– Sedan kommer vi inte att kasta oss i armarna på varandra första veckan. Utan vi fortsätter att vara försiktiga genom att till exempel sprita och att de som känner sig sjuka håller sig hemma.  

undefined
"Vi ser framemot det med försiktigt optimism. Vi är sociala människor och jag tror att vi mår bäst om att vara i sociala sammanhang. Själva kommer vi bland annat kunna åka ut på projekt och reda ut saker på ett annat sätt än i digitala möten. Vi kommer kunna ta emot besök och folk som vi ska utbilda", säger Peter Schultz vd för Flex Fasadia i Hultsfred.

Företagets kontorsanställda har under pandemin växlat mellan att jobba på kontoret och hemma medan de anställda för produktion och konstruktion behövt vara på plats. 

– Som alla andra har vi fått anpassa lokaler, rutiner och besök. När vi tittar på det med facit i hand kan vi se vissa fördelar och vissa nackdelar. Kreativiteten och lösningsfokuseringen blir väldigt statiskt vid digitala möten. Däremot har vi lärt oss att digitalamöten kan spara tid och pengar så det kommer vi säkert fortsätta en del med. Vi har också haft någon enstaka medarbetare som av praktiska skäl tyckt att det varit bra med distansarbete. Men distansarbete framåt kommer vi inte ha. Visst kan det vara bekvämt men jag tror att man förlorar mer på det än vad man vinner i längden. 

undefined
"I och med att det är en tillverkande verksamhet är det svårt att säga att alla ska kunna jobba hemma, utan de som har varit på plats har varit det och de som har kunnat vara hemma har varit det. Så vi har haft en blandad approach", säger personalchef Lena Svensson på Plannja.

Plannja i Järnforsen är en av kommunens största arbetsgivare och här är situationen liknande. De som har kunnat arbeta hemifrån har gjort det medan övriga jobbat på plats med restriktioner. 

– Vi kommer att försöka ha en kontrollerad återgång. Pandemin är på inga sätt över så vi tror inte att det blir bra om alla kommer tillbaka på en gång. Utan lugnt och planerat kommer vi se till att vi kommer tillbaka till våra kontor. Grunden är att alla ska vara på plats. Men skulle en anställd i framtiden ha behov av att jobba hemma för att man har en specifik uppgift och behöver avskildhet så kommer vi inte att säga nej, säger personalchef Lena Svensson.

undefined
"I stort sett ingen har jobbat hemifrån så det blir ingen förändring för oss. Vi har haft tydliga restriktioner kring vad som gäller och medarbetarna har tagit stort ansvar för att uppfylla dem och att endast komma hit friska", säger personalchef Camilla Holmroth på Ikea Industry i Hultsfred.

Varken Team Tejbrant och Ikea Industry i Hultsfred har haft medarbetare på distans så för dem innebär den kommande veckan ingen större skillnad, även framåt kommer de anställda vara på plats. På Hultsfreds kommun har däremot omkring 150 anställda varit hemma på grund av rekommendationerna.

– Vi har gjort enkäter vid två tillfällen och på det stora hela har det fungerat bra. Sedan får man inte glömma att det finns negativa delar också. Det har inte funnits ett val utan man har tvingats förhålla sig till de allmänna råden och vissa har trivts bra av att arbeta distans medan andra har mått dåligt, säger personalchef Hans Andersson.

undefined
Distansarbete kan komma att erbjudas anställda hos Hultsfred Kommun även i framtiden. "De som upplevt distansarbetet som positivt kommer nog absolut vilja få till distansarbetsavtal framöver medan vissa kommer vilja återvända och vara på plats på heltid igen", säger personalchef Hans Andersson.

Han berättar att kommunen nu ska utvärdera distansarbetet och se vad som fungerat och vad som inte gjord det

– Det ska landa i ett strategiskt dokument där kommunen som arbetsgivare slår fast på hur man ser på distansarbete framöver. Under hösten kommer anställda och chefer göra egna överenskommelser om distansarbete men till nästa år kommer det krävas mer formella avtal för dem som önskar. Vi tänker oss att det ska kunna finnas ett erbjudande, inom de verksamheter där det är möjligt, att ha distansarbete till viss del men det ska bygga på frivillighet.  Vi kommer inte att tvinga någon till att jobba hemifrån.

Allmänna råd

Fram tills den 28 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten att så många som möjligt arbetar hemifrån. Därefter är rekommendationen att de som inte är fullvaccinerade att fortsätta hålla avstånd och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!