För en del har pandemin inneburit att kontoret flyttat hem till köksbordet. Andra har växlat mellan arbetsplats och hemmakontor, och vissa har arbetat på plats men med restriktioner. Men den 29 september slopas rådet om att arbeta hemifrån.
– Från och med nästa vecka räknar vi med att vara alla på plats och det ser vi bara positivt på av många anledningar. Till exempel för humör, personalutveckling och kultur, säger Peter Schultz vd för Flex Fasadia i Hultsfred.
– Sedan kommer vi inte att kasta oss i armarna på varandra första veckan. Utan vi fortsätter att vara försiktiga genom att till exempel sprita och att de som känner sig sjuka håller sig hemma.
Företagets kontorsanställda har under pandemin växlat mellan att jobba på kontoret och hemma medan de anställda för produktion och konstruktion behövt vara på plats.
– Som alla andra har vi fått anpassa lokaler, rutiner och besök. När vi tittar på det med facit i hand kan vi se vissa fördelar och vissa nackdelar. Kreativiteten och lösningsfokuseringen blir väldigt statiskt vid digitala möten. Däremot har vi lärt oss att digitalamöten kan spara tid och pengar så det kommer vi säkert fortsätta en del med. Vi har också haft någon enstaka medarbetare som av praktiska skäl tyckt att det varit bra med distansarbete. Men distansarbete framåt kommer vi inte ha. Visst kan det vara bekvämt men jag tror att man förlorar mer på det än vad man vinner i längden.
Plannja i Järnforsen är en av kommunens största arbetsgivare och här är situationen liknande. De som har kunnat arbeta hemifrån har gjort det medan övriga jobbat på plats med restriktioner.
– Vi kommer att försöka ha en kontrollerad återgång. Pandemin är på inga sätt över så vi tror inte att det blir bra om alla kommer tillbaka på en gång. Utan lugnt och planerat kommer vi se till att vi kommer tillbaka till våra kontor. Grunden är att alla ska vara på plats. Men skulle en anställd i framtiden ha behov av att jobba hemma för att man har en specifik uppgift och behöver avskildhet så kommer vi inte att säga nej, säger personalchef Lena Svensson.
Varken Team Tejbrant och Ikea Industry i Hultsfred har haft medarbetare på distans så för dem innebär den kommande veckan ingen större skillnad, även framåt kommer de anställda vara på plats. På Hultsfreds kommun har däremot omkring 150 anställda varit hemma på grund av rekommendationerna.
– Vi har gjort enkäter vid två tillfällen och på det stora hela har det fungerat bra. Sedan får man inte glömma att det finns negativa delar också. Det har inte funnits ett val utan man har tvingats förhålla sig till de allmänna råden och vissa har trivts bra av att arbeta distans medan andra har mått dåligt, säger personalchef Hans Andersson.
Han berättar att kommunen nu ska utvärdera distansarbetet och se vad som fungerat och vad som inte gjord det
– Det ska landa i ett strategiskt dokument där kommunen som arbetsgivare slår fast på hur man ser på distansarbete framöver. Under hösten kommer anställda och chefer göra egna överenskommelser om distansarbete men till nästa år kommer det krävas mer formella avtal för dem som önskar. Vi tänker oss att det ska kunna finnas ett erbjudande, inom de verksamheter där det är möjligt, att ha distansarbete till viss del men det ska bygga på frivillighet. Vi kommer inte att tvinga någon till att jobba hemifrån.