Argsinta måsar sprider skräck på skolgården

Tankarna går obönhörligen till en gammal Hitchcockfilm när måsarna skriker och gör utfall. Så här års är de ett återkommande problem på Lindblomskolans gård.

Måsar, trutar, måsungar på tak.



 FOTO: ANDERS STEINER / VÄSTERVIKSTIDNINGEN. För att skydda sin dunbollar till ungar gör måsarna utfall mot människor. Vilket leder till konflikter. Inte minst på skolgårdar.

Måsar, trutar, måsungar på tak. FOTO: ANDERS STEINER / VÄSTERVIKSTIDNINGEN. För att skydda sin dunbollar till ungar gör måsarna utfall mot människor. Vilket leder till konflikter. Inte minst på skolgårdar.

Foto: Anders Steiner

Hultsfred2022-06-17 18:00

Det beror på att måsarna gärna bygger bo uppe på sporthallens platta tak. Och så här strax före midsommar lämnar ungarna boet, för att hoppa ner på marken. Föräldrarna gör då sitt bästa för att skydda ungarna. Med skrik, skrän och utfall mot de som kommer för nära ungarna, stundtals släpper de "bomber" också. 

Ett beteende som kan verka skrämmande för både barn och vuxna på skolgården.

Problemet med argsinta måsar har funnits länge, men så sent som i höstas gjorde Hultsfreds kommun, Hultsfreds Bostäder och det kommunala industribolaget ett gemensamt avtal med Anticimex för att fågelsäkra en del byggnader.

– Vi vet att det historiskt varit en del problem på bland annat Målarskolan och gymnasiet, säger fastighetschef Mikael Pettersson på AB Hultsfreds Bostäder. Det har också varit problem på Lindblomskolan och i Stålhagen.

Där är dock problemet löst, i och med att förskolan flyttat därifrån. 

Mikael Pettersson berättar att det är tre olika avtal som slagits samman och att man tagit ett gemensamt grepp för att minska fågelproblemen.

– I år har vi inte märkt så mycket av dem än så länge, säger utomhuspedagogen Lindblomskolan Angelica Edén. Vi har måsar här, jag ser en nu som sitter på taket till Lindblomshallen. Men för ett par år sedan var det en hel del problem med dem. I år har det inte varit så farligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!