Arrangörerna nöjda med deltävling i Wacken Battle Sweden 2018

Publiksiffrorna överträffade arrangörernas förväntningar när en av fyra deltävlingar i Wacken Battle Sweden 2018 avgjordes i Hultsfred på lördagskvällen. Fem band spelade, varav Eksjöbandet Orbit Culture vann och får tävla vidare i Malmö i april.

Wolves Within var ett av banden som spelade under kvällen

Wolves Within var ett av banden som spelade under kvällen

Foto: Erica Åstrand

Hultsfred2018-02-18 13:00

Wacken Metal Battle är en tävling i hårdrock, där band utan skivkontrakt har chans att få spela på världens största metalfestival – Wacken Air Open i Tyskland.

Fyra deltävlingar hålls på samma dag runt om i Sverige, och förutom Stockholm, Göteborg och Luleå anordnades det även i Hultsfred av några engagerade studenter som läser Music & Event Management i Hultsfred. 
- Det har gått så bra hittills, det är faktiskt mer folk än vad vi hade förväntat oss, sa Andreas Bauer, projektledare för eventet. Jag tycker också vi har levererat en bra upplevelse för banden som är här i kväll, alla är nöjda. 
En publik på ungefär hundra personer var där, det var inte bara besökare från närområdet utan många delar av Kalmar län. 

Ambitiösa band 
Det var första gången eventet anordnas i Hultsfred, men i Sverige har det funnits i några år. Syftet med Wacken Metal Battle är att ge band utan skivkontrakt chansen att spela inför en riktigt stor publik.

Ett fyrtiotal länder är med och arrangerar tävlingen, och vinnaren i varje land går vidare till finalen i Tyskland. I Sverige hade närmare hundra band sökt i år, varav tjugo valdes ut – fem till varje deltävling. 

En jury bestående av personer som jobbar inom branschen väljer ut vinnaren. Juryn går inte endast på musiken utan även hur aktiva banden är, och hur de marknadsför sig själva på bland annat sociala medier. 
- Många av banden har redan släppt album utan skivkontrakt, vilket kräver otroligt mycket arbete. Juryn vill åt ambitiösa band som verkligen vill någonstans med sin musik, fortsatte Andreas Bauer. 

Stort intresse i Sverige 
Det finns ett stort intresse för metal i Sverige. Svenska band har skapat nya stilar inom musikgenren. Bara de fem banden som tävlade i Hultsfred skilde sig mycket åt. 
- Ikväll har vi allt från riktigt, riktigt kraftig hårdrock till medeltidsmetal med säckpipor och fiol, ändå håller sig alla inom metalgenren. 

Fördomar 
Hårdrock förknippas av utomstående alltför ofta som någonting väldigt grovt och bråkigt, och många fördomar associeras med genren. 
- Egentligen är vi nallebjörnar allihopa, alla är så snälla. Det enda man vill är att lyssna på bra musik, dricka öl och headbanga, avslutade Andreas Bauer skrattandes. 
Banden som tävlade under kvällen var Arreat Summit, Black Magic Fools, Leading Light, Orbit Culture och Wolves Within. Orbit Culture från Eksjö tog hem segern och får tävla vidare i Malmö i april med chans till finalplats i Tyskland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!