Ärtig ordvits - Så ett frö till en hållbar framtid

Kommunens svengelska slogan Hultspeace förvandlas till Hultspeas och sår ett frö till en hållbarare framtid. För att lyfta arbetet med Agenda 2030 tar Hultsfred till lite annorlunda metoder.

Hultsfred blev Hultspeace, som i sin tur blev Hultspeas. Arvid Lindblad är pappa till både ordvitsen och det mer allvarsamma arbetet med Agenda 2030. Här planterar han ärtor i en kopp på jobbet.

Hultsfred blev Hultspeace, som i sin tur blev Hultspeas. Arvid Lindblad är pappa till både ordvitsen och det mer allvarsamma arbetet med Agenda 2030. Här planterar han ärtor i en kopp på jobbet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-15 10:00

En av de mera ärtiga är nog att dela ut fröpåsar till invånarna, för att de ska så sina egna ärtor. Ekologiska givetvis.

Det gör man genom en ordvits baserad på en ordvits. Hultsfred blev Hultspeace på engelska. Och därifrån blev steget inte långt till Hultspeas, där peas är engelska för just ärtor. 

Man skulle också kunna säga att vägen till den hållbara framtiden visas av de nya rosa och limegröna papperskorgarna som satts upp i Hultsfred. På sitt sätt i alla fall. På papperskorgarna finns en rad tips och råd för hur man kan göra för att bidra till en hållbar framtid.

Om nu inte de här papperskorgarna leder spikrakt mot den hållbara framtiden, så visar de i alla fall vägen till en populär promenadslinga, samtidigt som de i viss mån bidrar till att minska nedskräpningen. 

– Det är ett sätt att lyfta fram de globala målen i Agenda 2030, säger Emma Sellbrink, på kommunens turism och informationsenhet. Många länder i hela världen har genom FN enats om de här 17 målen mot en hållbar framtid. 

– Det känns stort och ogreppbart, fortsätter hon, men på det här viset vill vi att målen ska komma lite närmare invånarna, visa att var och en kan göra lite, små förändringar i vardagen kan göra stor nytta. Och om alla gör sitt, behöver det inte bli så mycket mer arbete.

Arvid Lindblad, projektledare för kommunens Agenda 2030-arbete betonar dock att det ordvitsarna till trots finns en allvarlig botten i projektet. Ärtor och papperskorgar är bara ett sätt att lyfta fram den här satsningen, att väcka tankar hos invånarna och att sprida kunskap. Men samtidigt är ju motion och hälsa en del av målen. Precis som att odla sin egen mat. 

Precis som med ordvitsen finns det dubbla betydelser.

– De globala målen kan vi se som FN:s recept för en hållbar framtid, säger Arvid Lindblad.

FN har satt upp 17 olika globala mål att jobba mot, för att nå en hållbar utveckling som i mångt och mycket handlar om klimatkris, fattigdom och biologisk mångfald.

– Målen handlar om hälsa, utbildning, vatten, energi, natur, ekosystem och mycket annat, säger han. Det är saker som påverkar kommunens verksamhet på flera områden. Men det är samtidigt en utmaning att följa. 

Men det är en utmaning han tänker ta sig an och få övriga förvaltningar att haka på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!