Åtalas för djurplågeri – gav inte korna mat

Minst fem nötkreatur har utsatts för lidande. Det hävdar åklagaren, som nu åtalar en man från Hultsfreds kommun för djurplågeri.

Djuret på bilden är inte samma som i texten. Arkivbild.

Djuret på bilden är inte samma som i texten. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Hultsfred2021-12-09 15:00

I åtalet skriver åklagaren att det var februari– mars 2019 som händelsen inträffade. En inspektion från länsstyrelsens djurskydd avslöjade att djuren inte fått den omvårdnad som lagen kräver.

Åklagaren pekar bland annat på att djuren inte fått tillsyn tillräckligt ofta och att mannen inte givit dem foder av tillräcklig kvalité ur näringssynpunkt. Djuren ska heller inte ha hållits tillfredsställande rena.

"Minst fem av djuren hade fått gödselpansar, fasttorkad gödsel på kroppen, och gödselbrännor med rodnad, samt pälsbortfall, skriver åklagaren. Ett antal kalvar och ungdjur har blivit eftersatta, och små till växten på grund av att de fått felaktigt eller olämpligt foder," skriver åklagaren vidare.

Inspektionen visade också att flera av djuren led av parasitangrepp med pälsavfall och kala fläckar på kroppen.

Åklagaren konstaterar i åtalet att inget av de sjuka djuren har fått någon veterinärvård, eller avlivats, och att djurägaren begått gärningen med uppsåt, eller grov oaktsamhet.

I andra hand åtalar åklagaren för brott mot djurskyddslagen, och anger samma dokumentation och argumentering som underlag för åtalet.

Den åtalade mannen själv nekar i tidigare förhör till att ha gjort något brottsligt. Till rättegången kallas också länsstyrelsens inspektörer att vittna, både om vad de såg under inspektionen och om den kommunikation som varit mellan djurägaren och länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!