Återvinningscentral med självservice redan nästa år?

Hultsfred och Högsby kan få obemannade återvinningscentraler redan nästa år om det vill sig.

Återvinningscentralen Kejsarkullen kan få en filial. Kanske redan nästa år. ÖSKs direktion vill veta om det gör att snabba på bygget av en obemannad återvinningscentral.

Återvinningscentralen Kejsarkullen kan få en filial. Kanske redan nästa år. ÖSKs direktion vill veta om det gör att snabba på bygget av en obemannad återvinningscentral.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-06-04 10:00

Direktionen för Östra Smålands kommunalteknikförbund vill undersöka om det går att tidigarelägga satsningen.

– Tanken var från början att den skulle byggas under 2023, säger direktionens vice ordförande Johan Svensson (M). Men vi vill undersöka möjligheterna att tidigare den till 2022.

– Jag känner att det vore bra att komma till skott.

Han berättar att det inte är så många kommuner som har obemannade återvinningsanläggningar.

– Men där det finns är det väldigt uppskattat.

Men han befarar att det kan ta sin lilla tid. Det är en omfattande tillståndsprocess som ska gås igenom. Inte minst som en anläggning av det här slaget behöver tv-övervakning. Och när kameror kommer med i bilden blir det än mer komplicerat med tillstånd. Så det praktiska arbetet blir närapå en mindre del i projektet.

– Så det är många delar i satsningen som vi inte själva kan störa över, säger Johan Svensson. 

Tanken med en obemannad återvinningscentral är att den ska kunna erbjuda betydligt generösare öppettider än den bemannade.

– Jag törs inte svara på om det blir dygnet runt-öppet, säger Johan Svensson, men den kommer i alla fall att bli betydligt mer tillgänglig.

Och det är något som behövs, trycket på Kejsarkullen i Hultsfred och Kolserum i Högsby är hårt. Det är ovanligt många som tar tillfället i akt att röja och det blir mycket som ska slängas.

Direktionen efterlyser nu en ny tidsplan för den satsningen och få klart om det finns en möjlighet att komma igång tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!