Fastighetsnära insamling dröjer för flerfamiljshus

Sedan 2017 finns fastighetsnära insamling av förpackningar vid villor och fritidshus i Hultsfreds kommun. Insamlingssystemet har ännu inte införts för flerfamiljshus. "Vi tittar på olika lösningar med hjälp av en konsult", säger Eva Karlsson, renhållningsingenjör på ÖSK.

"I förslaget säger man att de ska avvecklas på sikt, men det är fortfarande inte helt spikat", säger Eva Karlsson, renhållningsingenjör på ÖSK, om dagens återvinningsstationer.

"I förslaget säger man att de ska avvecklas på sikt, men det är fortfarande inte helt spikat", säger Eva Karlsson, renhållningsingenjör på ÖSK, om dagens återvinningsstationer.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2022-01-26 08:00

Om några år ska kommunerna ta över det operativa ansvaret för insamling av förpackningar från hushållen, enligt ett regeringsförslag. De vanligaste förpackningsslagen – papper, plast, glas och metall – ska då samlas in fastighetsnära. Tanken är att kommunerna ska fasas in i det nya systemet i flera etapper under åren 2024–2026. 

Förslaget är ute på remiss till den 7 februari, vilket innebär att kommuner och andra aktörer får möjlighet att yttra sig till regeringen.

– Jag ser det som positivt att vi kommer framåt i frågan. Det har stått och stampat väldigt länge, säger Eva Karlsson.

Hon berättar att det pågår en diskussion om allt från kostnaderna till tidsplanen och vilka förpackningsslag som ska samlas in fastighetsnära. Tanken är att kommunerna ska få ersättning för sina kostnader av producenterna.

– SKR, Sveriges kommuner och regioner, var väldigt oroliga att kommunerna inte kommer att få full kostnadstäckning. 

undefined
Fyrfackskärl används redan i dag vid fastighetsnära insamling av förpackningar från villor och fritidshus.

Redan 2017 införde Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, fastighetsnära hämtning av förpackningar och tidningar vid villor och fritidshus i Hultsfreds och Högsby kommuner. Där används ett insamlingssystem med fyrfackskärl.

Däremot har fastighetsnära insamling ännu inte införts för flerfamiljshus och större verksamheter.

– Vi har en konsult som håller på och tittar på det. Första steget är att få till sortering för kommunala verksamheter, men hon kommer även att titta på olika tänkbara lösningar för flerfamiljshus.

När är tanken att fastighetsnära insamling ska införas för flerfamiljshus?

– Så fort det går. Men vi vill först veta om vi får kostnadstäckning för det, säger Eva Karlsson som berättar att det kan bli aktuellt med ett pilotprojekt redan i år.

Det låter som att ni har kommit ganska långt i omställningen?

– Ja, vi sitter inte helt på pottkanten, eftersom vi är i mål med villor och fritidshus. Sedan måste vi få till bra lösningar för flerfamiljshus. 

Vad kommer att hända med de återvinningsstationer som finns i dag?

– I förslaget säger man att de ska avvecklas på sikt, men det är fortfarande inte helt spikat, säger Eva Karlsson som konstaterar att det även i fortsättningen måste finnas ställen där större förpackningar kan samlas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!