Fem personer åtalas i narkotikahärva

Polispatrullerna fick syn på cannabisplantor i ett växthus. På det sättet uppdagades en narkotikahärva i Hultsfreds kommun som nu har resulterat i åtal mot fem personer.

Polispatrullerna fick syn på cannabisplantor i växthuset på tomten.

Polispatrullerna fick syn på cannabisplantor i växthuset på tomten.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-05-29 17:23

Stämningsansökan innehåller totalt 14 åtalspunkter. Förutom narkotikabrott och ringa narkotikabrott handlar det om dopningsbrott och medhjälp till narkotikabrott.

Den 5 september förra året arbetade flera civila polispatruller med narkotikaproblematiken i området. När de stod utanför en tomt kunde poliserna skymta växter som liknande cannabisplantor i ett växthus intill bostadshuset. En av de nu åtalade personerna tittade ut från huset, varpå en av poliserna ropade på honom. När han kom fram till tomtgränsen medgav mannen omgående att han odlar cannabis i sitt växthus.

När poliserna gjorde husrannsakan i växthuset hittade de 35 cannabisplantor. Mannen uppgav att han hade odlat cannabis i två år för eget bruk, då det är mycket billigare än att köpa av någon annan. Han berättade också att det fanns lite torkade växtdelar i form av marijuana i bostaden.

undefined
Stora mängder cannabis hittades i en garderob och i ett skafferi i parets bostad.

Efter att poliserna påträffat stora mängder narkotika i bostaden greps både mannen och hans sambo misstänkta för narkotikabrott. Förutom nästan 1,5 kilo cannabis hittades narkotikaklassade tabletter och dopningsmedel. 

Dessutom stod två jaktvapen framme i sovrummet och i närheten låg ammunition, vilket resulterade i misstankar om vapenbrott. Vidare upprättades en anmälan om djurplågeri, eftersom höns och kalkoner påträffades i mycket trånga utrymmen i en ladugård på tomten.

Mannen och kvinnan, som är i 35-årsåldern, åtalas nu för narkotikabrott. De är misstänkta för att tillsammans ha framställt narkotika avsedd för missbruk eller för att överlåtas/säljas. Mannen åtalas även för två fall av dopningsbrott och flera ytterligare fall av narkotikabrott. Han ska både själv ha överlåtit narkotika och förmedlat kontakt mellan köpare och säljare.

Kvinnan erkänner brott, medan mannen förnekar vissa brott och erkänner några.

Två andra män, som är i 40- respektive 35-årsåldern, ska ha hjälpt till att vattna och skörda parets cannabisplantor. De åtalas för medhjälp till narkotikabrott. En av männen misstänks även ha haft en cannabisodling i sin egen bostad. Både han och den andre mannen åtalas för ytterligare narkotikarelaterade brott.

En fjärde man, som är i 40-årsåldern, misstänks ha innehaft och brukat cannabis. Han åtalas därför för ringa narkotikabrott.

I en kompletterande stämningsansökan åtalas paret i 35-årsåldern och en man i 50-årsåldern för vapenbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!