Axelssons i Aby investerar tolv miljoner i ny potatissortering

Storsatsningen är i full gång. Axelssons i Stora Aby investerar i storleksordningen tolv miljoner kronor.
Det handlar bland annat om en ny sorteringshall på 800 kvadratmeter, med en optisk kvalitetssortering av potatisen.

Så här ska det bli när det blir färdigt, säger Patrik Axelsson och visar ritningarna på den nya sorteringshallen och utlastningen.

Så här ska det bli när det blir färdigt, säger Patrik Axelsson och visar ritningarna på den nya sorteringshallen och utlastningen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-04-19 04:00

- Den kommer att bli hjärtat i den nya anläggningen, säger Patrik Axelsson som drivet potatisgården i Stora Aby.

Investeringen omfattar dessutom en helt ny färdigvarukyk och utlastning som ger plats för två, tre lastbilar på en gång. Till det kommer också en ny anläggning för storlekssortering och en anläggning för sköljning och vattenborstning av potatisen.

- Vi gör den här satsningen för att fortsätta ligga i framkant och säkra jobben, säger Patrik Axelsson.

Den nya optiska sorteringen gör också att behovet av manuell sortering minskar. Men det ska inte drabba någon tillsvidareanställd, säger Patrik Axelsson.

I stället räknar man med att den nya maskinen ska ge en bättre arbetsmiljö, när den monotona sorteringen minskas drastiskt. För helt kommer man inte ifrån den manuella sorteringen.

Målsättningen är att bygget ska vara klart till sommaren och Patrik Axelsson räknar med att den nya maskinparken ska vara igång till i mitten på oktober. För när julpotatisen ska i väg, måste den vara i full drift.

I går började arbetet med att resa den nya byggnaden. Det är 20 år sedan den förra sorteringshallen restes.

- Då levererade vi 20 ton i veckan, säger Patrik Axelsson, i dag skickar vi 80 ton i veckan.

Bara det senaste året har utleveranserna ökat med 10 procent. Framförallt är det i området kring Kalmar och Öland som försäljningen av Abypotatis tagit fart.

Företaget vann den senaste upphandlingen av oskalad potatis för de sex kommunerna i norra och mellersta länet. Flera av köken här har gått över till att servera oskalad potatis.

- Oskalad potatis behåller sin smak på ett helt annat sätt, säger Patrik Axelsson. Samtidigt som det bidrar till ett minskat matsvinn. Maskinskalad potatis tappar 30-50 procent av vikten i processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om