Bambugården söker svårfunnen kompetens

Är du kock och behärskar det vietnamesiska språket samtidigt som du kan laga såväl husmanskost som asiatisk mat? Då har du stor chans att få jobb på Restaurang Bambugården i Hultsfred.

Restaurang Bambugården i Hultsfred, med ägarna Xuan Thi Le och Chin Phan, har svårt att hitta rätt personal till sin verksamhet.

Restaurang Bambugården i Hultsfred, med ägarna Xuan Thi Le och Chin Phan, har svårt att hitta rätt personal till sin verksamhet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-07-27 11:31

Skylten i entrén till Restaurang Bambugården i Hultsfred talar om att restaurangen har personalbrist och att gästerna därför kan få vänta ovanligt länge på sin beställda mat.

Bambugårdens ägare, Chin Phan, förklarar att personalbristen består i att det saknas kockar med aningen speciell kompetens.

– Vi söker två kockar som kan prata vietnamesiska och det är väldigt svårt att hitta någon kock som kan det, berättar han.

Anledningen till språkkravet handlar om att de två eftersökta personerna måste kunna kommunicera med den kock som idag jobbar i restaurangens kök.

– Han kan bara vietnamesiska och de måste ju kunna prata med varandra och samarbeta. Därför fungerar det inte med kockar som bara kan andra språk.

Chin Phan säger vidare att han kontaktade arbetsförmedlingen för att få hjälp med kandidater.

– Vi fick in en del ansökningar men det verkade som att många sökte bara för att de skulle få behålla sin A-kassa. De hade inte det vi sökte.

Det är högsäsong för turismen i Hultsfred nu och därmed kanske även extra hårt tryck på en restaurang som Bambugården. Vad säger kunderna om att kanske behöva vänta på sin mat?

– De flesta ser ju skylten i entrén och förstår hur det är. Sedan finns det någon som kanske har klagat lite också.

Hur länge kan restaurangen klara sig med den här personalbristen?

– Vi försöker så gott vi kan, säger Chin Phan innan han börjar förbereda ännu en sommardag på sin restaurang.

Restaurang Bambugården i Hultsfred söker med ljus och lykta efter två nya kockar.
Restaurang Bambugården i Hultsfred söker med ljus och lykta efter två nya kockar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!