Barnen efter segern: "Känns bra i hela kroppen"

Kommunens satsning på att stimulera barns läsning, har fått en positiv effekt ingen väntade. Oredans förskola har vunnit en stor summa pengar, på att tycka till om böcker.

"Det känns bra i hela kroppen", säger barnen på förskolan Oredan, sedan man röstat fram bästa boken i Förskolebarnens Litteraturpris.

"Det känns bra i hela kroppen", säger barnen på förskolan Oredan, sedan man röstat fram bästa boken i Förskolebarnens Litteraturpris.

Foto: Privat

Hultsfred2020-05-14 20:00

I januari tecknade kommunen ett treårigt avtal på en digital bibliotekstjänst, anpassad för förskolan. Till en kostnad av 90 000 kronor.

– Det är en inläsningstjänst med 1 500 olika titlar, de allra flesta finns översatta på 50 olika språk, säger Yvonne Nelson, utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Syftet är att skapa bra förtutsättningar för god språkutveckling bland de yngsta barnen.

– Den kommer alla barn och alla pedagoger till gagn, säger Yvonne.

På avdelningen Myggan på Oredans förskola används verktyget flitigt.

– Det är ett jättebra verktyg till att stimulera barnens läsande, säger Linda Träff Olvenius, förskolans språk- och kunskapsinspiratör.

Nyligen deltog avdelningen i Förskolebarnens Litteraturpris instiftat av ILT Inläsningstjänst, där barnen skulle läsa ett 30-tal böcker och rösta på sin favorit.

Årets vinnare blev "Gustav och snåla glasstanten" av Peter Cohen och Olof Landström. När juryn läst motiveringarna utsåg man Oredans till den bästa.

– Barnens motivering löd ”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få", säger förskollärare Ann-Louise Ahlqvist.

Priset till förskolan består av 10 000 kronor och ett bokpaket, med många av de böcker som var med i urvalet.

Vad säger då barnen om vinsten?

– Vi tycker att det är väldigt bra och roligt att vi vann, för att det känns väldigt bra i kroppen, kommenterar barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!