Barnen får vänta - brandsäkerheten går först

Vena Skola skulle fått ny ventilation redan nu i somras. Men det hanns inte med. Så i stället används pengarna för ökad brandsäkerhet i Hagadal.

Hagadal får bättre brandsäkerhet. Men barnen i Vena Skola får vänta på ny ventilation.

Hagadal får bättre brandsäkerhet. Men barnen i Vena Skola får vänta på ny ventilation.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-19 18:00

– Ventilationen i skolan skulle ha byggts nu i somras, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Men det hanns inte med. 

Kommunen hade satt av 900 000 kronor för ventilationen. Pengarna flyttas nu över och kommer att användas för att öka brandsäkerheten i Hagadal.

– Men vi kommer att ordna den nya ventilationen i skolan nästa sommar i stället, säger Rosander.

Det är ett så pass omfattande projekt att det måste göras på sommarlovet när skolan är tom på verksamhet. Så till nästa år finns det nya pengar att tillgå i budgeten. 

Brandsäkerheten i Hagadal har fått anmärkningar vid den senaste besiktningen. Anläggningen är ju sedan slutet på 1970-talet och sedan dess har reglerna ändrats en hel del och anläggningen har väl inte riktigt hängt med i svängarna.

– Det handlar om utrymningsvägar, branddörrar nödbelysning och liknande, säger Rosander. Det är ett jobb som våra ramavtalsentreprenörer kommer att göra. Jobbet kommer dessutom att dra igång så snart det låter sig göras.

Det finns dessutom en hel del till att göra med Hagadal. Även om anläggningen bedöms vara i gott skick, så är den trots allt till åren kommen. En undersökning av anläggningen som nyligen gjorts visar att det finns ett renoveringsbehov motsvarande 27 miljoner kronor. 

– Kanske 30, om vi väljer till solceller på taket och lite annat, säger Rosander. Men vi har lagt ut renoveringen på en tioårsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!