Vad är bäst och sämst med Hultsfred? Så tycker folket på stan!

Tidningen Fokus har rankat Sveriges kommuner i "Bäst att leva 2024", där Hultsfred hamnar på plats 220 av 290 kommuner. Vimmerby Tidning gav sig ut på stan för att haffa Hultsfredsbor och få svar på frågan: Vad är egentligen bäst och sämst med Hultsfred?

Anette Bergström, 57 år, tycker att det finns mycket fint med att bo i Hultsfred. Närheten till affärer och naturen med både sommar- och vinternöjen. Kommunkassan tycker hon är en av de sämre sakerna: "Jag jobbar inom förskolan och det märks att det dras in på saker och att vi måste hålla igen ekonomiskt", säger hon.

Anette Bergström, 57 år, tycker att det finns mycket fint med att bo i Hultsfred. Närheten till affärer och naturen med både sommar- och vinternöjen. Kommunkassan tycker hon är en av de sämre sakerna: "Jag jobbar inom förskolan och det märks att det dras in på saker och att vi måste hålla igen ekonomiskt", säger hon.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Hultsfred2024-07-25 18:00

Hultsfred får både ris och ros av dess invånare när Vimmerby Tidning gav sig ut för att undersöka vad folket på stan har att säga om kommunen "där du syns och hörs!". På Gågatan möter vi Anette Bergström som njuter av småstadslivet:

– Det bästa är att det är lugnt och skönt här. Det mesta finns egentligen och det är nära till allt såsom affärer och naturen. På sommaren har vi nära till badplatser och på vintern finns Hagadals, jättehärligt, säger hon.

– Det sämsta är väl kanske kommunkassan. Jag jobbar inom förskolan och det märks att det dras in på saker och att vi måste hålla igen ekonomiskt.. Jag tycker också att det är väldigt tråkigt att Second Hand butiken Stegen ska stänga, ja det var så fint med miljötänket och de arbetstillfällen som det stället skapade.

undefined
Det är inte bara Anette Bergström som tycker att det är tråkigt att Second Hand butiken Stegen ska stänga igen. På Gågatan är budskapet tydligt.

Mina Al Hams och Majd Aljouri har mycket gott att säga om Hultsfred:

– Det är en bra skola vi har här i Hultsfred och biblioteket är trevligt. Det finns även flera fina marknadsstånd runt torget och bra restauranger. Politikerna gör bra ifrån sig och nu på sommaren får till exempel ungdomarna gratis busskort så att de kan åka buss till sina sommarjobb, säger Mina.

– Ja, det är också väldigt många trevliga människor här och kommunen är bra att på underhålla vägarna och ha det fint och rent året om, säger Majd.

Vad är det sämsta då?

– Förut fanns det bankomat här där man kunde ta ut pengar men den har försvunnit, det är dåligt för det blir så omständigt att få ut kontanter nu, säger Mina.

– Ja, överlag känns det som att det är mycket som börjar stänga igen. Vi kunde även fixa pass och ID-kort här förut men nu får vi åka till Oskarshamn för sånt. Öppettiderna på butiker och serviceställen är också ganska dåliga, mycket stänger tidigt, fyller Majd i.

undefined
Mina Al Hams, 59 år, och Majd Aljouri, 23 år, har mycket gott att säga om Hultsfred. Det sämsta är att serviceutbud och affärer har börjat stänga igen helt eller dra ner på öppettiderna.

Utanför kommunhuset sitter Tomas Karlsson och tar det lugnt i skuggan. 

Vad tycker du är det bästa med Hultsfred?

– Tryggheten! Vi har närvarande poliser här som är väldigt trevliga och har en dialog med oss kommuninvånare. Det bidrar med trygghet. Ja, jag trivs som handen i handsken här alltså, med alla fina grönområden och småstadskänslan.

Och det sämsta?

– Det är litegranna som Vilda Västern här ibland. Tyvärr får dom som behöver mest hjälp inte alltid den hjälp de behöver på grund av att kommunen saknar pengar. Jag saknar också ett mysigt café där invånare kan mötas, ett gemensamhetsfik om man säger så. Sen finns det inte en enda offentlig toalett heller! Det är dåligt. 

undefined
Tomas Karlsson, 62 år, trivs som handen i handsken i Hultsfred även om han beskriver att det kan vara litegrann som Vilda Västern här emellanåt.

Vafa Bilalova, Saadat Hakimova och Aishams Bilalova har bott i Hultsfred i ungefär två år nu. De kom hit från staden Kharkiv i Ukraina och tycker att det finns mycket som är bra med Hultsfred och Sverige överlag.

– Vacker natur, rena och fina städer med snälla och omtänksamma människor. Vi har haft kontakt med Inger och Diana på Hultsfreds kommun som hjälpt oss massor sedan vi kom hit, dom har varit ett väldigt fint stöd, säger Saadat Hakimova.

Något ni tycker mindre om?

– Oj, det var svårt... men arbetsmarknaden här är ganska svår. Dels krävs goda språkkunskaper i det svenska språket vilket kan vara svårt att få om man inte är ute och till exempel jobbar och får praktisera det svenska språket. Många arbetsgivare kräver också körkort. När vi bodde i Kharkiv i Ukraina kunde vi ta tunnelbanan överallt så vi är ovana vid att det ska behövas körkort för alla arbeten.

undefined
Vafa Bilalova, 55 år, Saadat Hakimova, 47 år och Aishams Bilalova, 22 år, har kommit till Hultsfred från Ukraina och har nu bott här i ungefär två år. Saadat hyllar bland annat Inger och Diana på Hultsfreds kommun som har hjälpt dem massor sedan de kom hit.
Fokus "Bäst att leva"

Hultsfreds resultat:

Utbildning: 2.3/5 

Här mäts kvalitetsindex i förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor och universitet samt andel behöriga lärare.

Jobb och karriär: 2.8/5

Den lokala arbetsmarknadens närhet och storlek, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar och utpendling.

Trygghet: 4.1/5

Skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott och tillgång till polisstation.

Fritid: 2.3/5

Nöjesutbud, aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, elljusspår, ej bebyggd mark och utomhusbad.

Offentlig ekonomi: 2.2/5

Soliditet i kommunen.

Vård och omsorg: 3/5

Väntetider i vården, tillgång till vårdcentral och högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, personalkontinuitet i hemtjänsten, användning av läkemedel som bör undvikas i äldreomsorgen.

Infrastruktur: 2.4/5

Tillgång till flygplats och elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet, laddstolpar.

Serviceutbud: 1.9/5

Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, restauranger och återvinningscentral.

Privatekonomi: 4/5

Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris enligt Nils Holgersson-modellen, skattesats i kommun och region och tillgång till fjärrvärme.

Kommunerna som toppar listan över "Bäst att Leva" år 2024:

1. Umeå

2. Luleå

3. Karlstad

4. Lidingö

5. Mölndal

Källa: www.fokus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!