Nu får trafikanterna åka över kvarteret Batteriet

Nu får Hultsfredsborna chansen att titta närmare på det så omtalade kvarteret Batteriet. Vägen genom den gamla Vartatomten har öppnats för trafik.

Nu har man kommit förbi den svåraste passagen av jobbet. Så nu kan det ta fart på allvar, säger Simon Råsbacken på ÖSK.

Nu har man kommit förbi den svåraste passagen av jobbet. Så nu kan det ta fart på allvar, säger Simon Råsbacken på ÖSK.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-02-08 05:00

Det är för att VA-saneringen på Norra Oskarsgatan ska underlättas som man på måndagsmorgonen öppnade genomfarten över kvarteret Batteriet. Det berättar projektledare Simon Råsbacken på ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund. Genom att dra trafiken den här vägen underlättas arbetet i det uppgrävda diket på Norra Oskarsgatan. Och även om det kan kännas som en lång omväg, så är det på asfalt till större delen. 

Så nu får bilisterna istället svänga av Norra Oskarsgatan vid den gamla Vartagrinden och sedan följa den nya genomfarten, som i långa svepande kurvor slingrar sig fram över området, för att till slut möta tillfartsvägen till handelsområdet. "De räta vinklarnas tråkighet", som en känd författare en gång lär ha sagt, har ingen plats här. 

– Anledningen till att vägen går så här är att vi har tagit hänsyn till att få in så många tomter som möjligt på området, säger Simon Råsbacken.

Utmed den slingrande genomfarten går också en ny gång- och cykelväg som byggts med statlig medfinansiering. Simon Råsbacken berättar att kommunen kan få upp till 6,9 miljoner kronor, vilket motsvarar 50 procent av kostnaden.

– Samma sak gäller för cykelvägen på Aspedalsgatan, där kan vi få 2,4 miljoner, säger han.

Projektet kan bli dyrare än anbuden, enligt Simon Råsbacken.

– Anbuden för hela projektet låg kring 50 miljoner men vi vet att det kommer att det blir lite dyrare. Vi räknar med 56-57 miljoner, säger han.

undefined
I mjuka kurvor slingar sig genomfarten över Batteriet. Detta för att ge plats åt de industritomter som är tänkta att etableras här.

Det har visat sig vara hög tid att byta ut ledningarna på Norra Oskarsgatan. De är gamla och i ganska dåligt skick.

– Speciellt vattenledningarna har varit dåliga har vi sett när vi bytt ut dem, säger Simon Råsbacken.

Nu blir det helt nytt hela vägen fram till Nytorpsvägen. Både dricksvatten, avlopp och dagvatten.

– Det har varit en del pussel för även fiber och el ska bytas ut samtidigt. Vi vill slippa gräva upp igen, säger Simon Råsbacken.

Vid det här laget har jobbet nästan kommit förbi den trixigaste biten, med många olika ledningar i marken, högt grundvatten med mera.

– Sedan kommer arbetet att få upp farten ordentligt. Särskilt som ytterligare ett rörläggarlag började i dag (tisdag), säger Simon Råsbacken.

Han räknar med att den satta tidsplanen för hela arbetet vid området ska hålla, och att allt ska vara klart i september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!