Biblioteket i Hultsfred anordnar en rad olika aktiviteter för både barn och unga. Det är allt från sagostunder till att träffas för att skriva eller att rita mangateckningar, göra seriefigurer på japanskt sätt.
På höstprogrammet har det funnits sju tillfällen där föräldralediga med småbarn har kunnat komma och umgås. De har hållits varannan måndag på förmiddagen.
När Vimmerby Tidning är på plats har tre föräldrar från Hultsfred kommit med barn. Alla får presentera sig och sedan läser bibliotekarien Maria Tunek en bok på svenska, ”Gonatt alla katter”. Därefter läser biblioteksassistenten Neroz Mohamad en barnbok på arabiska, ”Elmers färger”, dagens tema är just färg.
Aya Alhejeh har kommit med sin son Jad Halabi som är 18 månader. Han är intresserad av att upptäcka mer än böckerna och kollar runt lite här och där.
– Det är intressant, spännande och roligt att gå hit. Dessutom är det på både arabiska och svenska. Jag tycker det finns många aktiviteter på arabiska, säger hon.
Aya Alhejeh arbetar timmar på biblioteket ibland. Hon brukar gå på sagostunderna och workshops för att måla med sonen.
Efter bokläsningen får barnen prova att måla med färger.
Salwa Aljabassini har med sig sin son Danny Aldaker, som bara är fyra månader.
– Jag vill utveckla mitt språk på svenska och känner mig även hemma här på biblioteket, säger hon. Salwa har tidigare arbetat timmar på biblioteket.
Daniel Bloom, som jobbar på en skola som kurator, tog med sig dottern Ester, 16 månader, för att hon ska få upptäcka, prata och lära sig att vara i grupp med andra barn. Även storebror Aron fick hänga med.
– Hemma blir det lätt att barnen sitter med en skärm. Jag tycker det är jätteroligt att det händer så mycket på biblioteket för alla åldrar, säger Daniel Bloom.
Han berättar att barndomens upplevelse av bibliotek var att där ska man sitta tyst och läsa böcker, men att ett modernt bibliotek är något helt annat. Själv gillar han nämligen inte att läsa böcker men det säger han att frun gör.
Vad är målet med Bebis på bibblan?
– Vår tanke är att vi ska introducera böcker och läsning. Man kan komma några gånger eller alla gånger. Vi brukar ha olika teman varje gång. Tanken är också att det ska vara lite blandat med olika språk så att de som inte har svenska som förstaspråk ska få en chans att prata. Vi läser alltid en bok på svenska, berättar Maria Tunek, bibliotekarie.