Barn riskerar att dras in i organiserad brottslighet

Många barn och ungdomar i Hultsfred riskerar att dras in i organiserad brottslighet. Nu satsar kommunen på att bryta den negativa utvecklingen och har fått bidrag till en helt ny tjänst.

"Det finns ett stort intresse och en vilja från Hultsfreds kommun att jobba brett och förebyggande med barn och ungdomar som befinner sig i riskzon", säger SSPF-koordinatorn Christian Johansson (infälld bild).

"Det finns ett stort intresse och en vilja från Hultsfreds kommun att jobba brett och förebyggande med barn och ungdomar som befinner sig i riskzon", säger SSPF-koordinatorn Christian Johansson (infälld bild).

Foto: Robin Haldert/TT/Privat

Hultsfred2024-09-16 06:59

Socialstyrelsen har beviljat drygt 125 000 kronor i statsbidrag till Hultsfreds kommun för insatser kring barn som löper risk att begå brott i miljöer kopplade till organiserad brottslighet.

Ett 80-tal kommuner har haft möjlighet att söka statsbidraget, som är nytt för i år.

– De har gjort bedömningen att vi är en av kommunerna som har en hög andel ungdomar som riskerar att hamna i de miljöerna. Vi har stora socioekonomiska utmaningar, säger Marie Stjernström, socialchef i Hultsfred.

Hon uppger att statsbidraget ska gå till lönekostnader för en så kallad SSPF-koordinator som anställdes i våras. SSPF är en samverkansmodell mellan skola, socialtjänst, polis och fritid.

undefined
"Vi har stora socioekonomiska utmaningar", säger socialchefen Marie Stjernström.

Marie Stjernström har ingen statistik över hur vanligt det är att barn i Hultsfred dras in i organiserad brottslighet.

– Men vi är en socioekonomiskt utsatt kommun där man gör bedömningen att våra ungdomar löper en stor risk, annars hade vi inte fått möjlighet att få del av de här pengarna.

Christian Johansson är tillsvidareanställd som SSPF-koordinator på heltid.

– Det finns ett stort intresse och en vilja från Hultsfreds kommun att jobba brett och förebyggande med barn och ungdomar som befinner sig i riskzon, säger Christian Johansson som är helt ny i kommunen.

– Mitt arbete har i början handlat om att hjälpa Hultsfreds kommun att hitta rätt strategisk väg och bygga upp en struktur för SSPF. Själva yrkesrollen är etablerad nationellt sett, men den är ny för Hultsfreds kommun.

Han berättar att Vimmerby, Oskarshamn och Kalmar är några kommuner som har SSPF-koordinatorer sedan tidigare.

Under hösten ska kommunledningen i Hultsfred fatta beslut om inriktningen för arbetet. Därefter planerar man att gå ut med mer information till kommuninvånarna.

– SSPF och samverkan bygger på ett samtycke. Finns det inget samtycke kan vi inte heller samverka. Därför blir det viktigt för mig som koordinator och för representanter från socialförvaltningen, skola, polis och fritidssektorn att jobba proaktivt och i dialog med barn och ungdomar och vårdnadshavare kring vad SSPF står för och vilken hjälp vi kan erbjuda i förebyggande syfte, säger Christian Johansson och fortsätter:

– Det är en resa att göra för att bygga förtroende och tillit. Vi är ömsesidigt beroende av varandra i det här arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!