Bedömningsbil kan bli pusselbit i omställning

Drygt två miljoner kronor per år. Så mycket skulle det kosta att göra bedömningsbilen till en permanent del av ambulanssjukvården. "Vi väntar på en utvärdering", säger regionrådet Emmy Ahlstedt (C).

Regionrådet Emmy Ahlstedt (C) säger att en bedömningsbil kan vara en pusselbit i omställningen till nära vård.

Regionrådet Emmy Ahlstedt (C) säger att en bedömningsbil kan vara en pusselbit i omställningen till nära vård.

Foto: Jimmy Larsson/arkivbild

Hultsfred2022-12-07 05:00

Under ett års tid har en bedömningsbil, även kallad "first responder", testats i ett projekt i Hultsfred och Vimmerby. Nu vill ambulansverksamheten fortsätta använda bilen. Även SPF och PRO i Hultsfred anser att projektet bör gå över i ordinarie verksamhet.

– Från politiskt håll inväntar vi en utvärdering, och sedan är det många olika delar vi behöver göra för att skapa en närmare vård i hela länet, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Hon menar att en bedömningsbil kan vara en pusselbit i omställningen till nära vård, men inget beslut har ännu fattats i frågan.

– Vi får titta på vilka åtgärder som får mest effekt. Men jag har förstått att det har varit en väldigt uppskattad verksamhet.

undefined
Regionrådet Emmy Ahlstedt (C) säger att en bedömningsbil kan vara en pusselbit i omställningen till nära vård.

Jonas Löf är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kalmar län. Han fick nyligen ta del av slutrapporten från projektet.

– Den har jag lämnat till mina chefer, säger Jonas Löf som inte vet när rapporten ska presenteras för politikerna.

Projektet med bedömningsbilen blev egentligen förlängt till årsskiftet, men fick avslutas i förtid. Enligt Jonas Löf behövdes personalen till akutambulanserna.

– Vi är glada att vi kunde köra till den 1 november, för det har varit ansträngt för hela hälso- och sjukvården, och även för ambulanssjukvården, med högre sjukfrånvaro på grund av nya regler för till exempel förkylning och vab.

Tycker du att bedömningsbilen ska permanentas?

– Jag har sett i slutrapporten att det var många fördelar. Utifrån ambulanssjukvårdens perspektiv har vi ökat akuttillgängligheten för invånarna i den delen av regionen, säger Jonas Löf som menar att projektmålen har uppnåtts.

– Det här är ingen rocket science på något sätt, utan det har gjorts i många andra regioner i Sverige. Vi ville se effekten av det för vår verksamhet.

Vad kostar det att ha en bedömningsbil?

– Det kostar strax över två miljoner per år, säger Jonas Löf som uppger att en akutambulans är betydligt dyrare.

Förutom att köpa in medicinsk utrustning, läkemedel och själva fordonet skulle man behöva rekrytera personal till bedömningsbilen.

Hur svårt är det att rekrytera personal med rätt kompetens?

– Just till sådana här resurser, där man utvecklar och gör det möjligt för medarbetare att verkligen få använda sin kompetens, är det inte svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!