Ovanligt mycket myror under sommaren

2021 har visat sig vara ett myrår. Vanligtvis jagar Anticimex myror i hushåll under våren, men i år är det mycket även under sommaren.

För att undvika myror i hemmet är det viktigt att hålla rent.

För att undvika myror i hemmet är det viktigt att hålla rent.

Foto: Tord Olsson

Hultsfred2021-07-26 08:00

Problem med svartmyror i hemmen är just nu ett problem som Anticimex brottas med. En trend som sticker ut. I vanliga fall är det främst under våren som myrorna hittar in. 

Men att myrorna nu befinner sig i hushållen även under sommaren är ett trendbrott. Detta beror enligt Mats Johansson, servicechef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län, på att det just nu är väldigt torrt i skog och mark där myrorna i vanliga fall håller till.

– Myrorna kommer in för att leta efter vätska och söker skydd från värmen, säger han.

När Anticimex bekämpar ovälkomna myror använder de sig av bekämpningsmedel som gemene man inte har tillgång till. Men det finns mycket en privatperson själv kan göra för att försöka förebygga och bekämpa myror innan man anlitar Anticimex.

– Det gäller att gå till roten av problemet och se var det började, säger han.

Städa, håll rent och snyggt med skrubbade golv. Myrorna letar efter mat och vätska och drar sig till de ställen där det finns.

Var noga med att tömma sopor, myror letar mat och trivs ofta bra under bland annat diskbänken.

Lokalisera själva boet och var myrorna hittar in för att kunna täta eventuella hål.

Använd myrdosor. Myrdosorna fungerar som ett lockbete som drar till sig myrorna. Viktigt att tänka på är dock att myrorna dras till det som ger starkast doft och för att de ska ta sig till myrdosorna krävs det att det är renstädat så att inget annat lockar.

Det är i stacken vi vill ha dem.
Det är i stacken vi vill ha dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!