Berghagen ville rocka i Hultsfred – nobbades

När Lasse Berghagen tog farväl av Allsång på Skansen hade han siktet inställt på Hultsfredsfestivalen. Men Rockparty tackade nej till allsångskungen.

"Det vore riktigt häftigt att rocka där", sa Lasse Berghagen om Hultsfredsfestivalen i samband med att han slutade som programledare för Allsång på Skansen 2003.

"Det vore riktigt häftigt att rocka där", sa Lasse Berghagen om Hultsfredsfestivalen i samband med att han slutade som programledare för Allsång på Skansen 2003.

Foto: Mats Andersson / TT

Hultsfred2023-10-20 20:00

Den folkkäre artisten, som gick bort i veckan, berättade om sina festivalplaner i en intervju med Aftonbladet 2003. Intervjun publicerades i samband med att han slutade som programledare för Allsång på Skansen efter tio år.

– Jag tänkte vara med på Hultsfredsfestivalen nästa sommar. Det skulle vara något utöver det vanliga. Om Sven-Ingvars kunde kan väl jag, sa Lasse Berghagen till Aftonbladet.

– Det vore riktigt häftigt att rocka där.

undefined
"Det vore riktigt häftigt att rocka där", sa Lasse Berghagen om Hultsfredsfestivalen i samband med att han slutade som programledare för Allsång på Skansen 2003.

I både Aftonbladet och Vimmerby Tidning välkomnade Rockpartys dåvarande ordförande Patrik Axelsson allsångsledarens initiativ. 

Men det blev aldrig någon konsert på Hultsfredsfestivalen för Lasse Berghagen.

– I Rockpartys regi har han inte uppträtt i Hultsfred, säger Stefan Ölvebring, arkivchef på Svenskt Rockarkiv.

– Jag kan inte riktigt säga någon anledning. På något vis passade det väl inte, säger Patrik Axelsson 20 år senare.

Det var inte Patrik Axelsson som skötte artistbokningarna, och han minns inte heller om Rockparty träffade Lasse Berghagen för att diskutera en spelning.

– Jag har inte varit med på något möte i alla fall, det är jag helt säker på, för det hade jag kommit ihåg.

undefined
"Jag kan inte riktigt säga någon anledning. På något vis passade det väl inte", säger Patrik Axelsson om varför Berghagen inte bokades till festivalen.

Många diskussioner med artister eller deras agenter mynnade inte ut i någon konsert vid Hulingens strand.

– Är det 100 artister som spelar har man kontakt med minst 500 inför varje festival.

I början av 2000-talet var Gunnar Lagerman en av artistbokarna på festivalen. Han minns att en bokning av Lasse Berghagen var på tapeten då.

– Jag vet att diskussionen var uppe, men det var kanske 2001 och 2002. Då tyckte i alla fall jag att det var för sent. Vi skapade trenderna, vi hängde inte på dem, säger Gunnar Lagerman.

undefined
"Det var fem år för sent", säger Gunnar Lagerman om Berghagens uteblivna konsert i Hultsfred.

Han menar att en konsert med Berghagen i Hultsfred hade passat bättre fem år tidigare.

– Med de andra bokningarna vi gjorde lyfte vi artister som var lite i skymundan vid de tillfällena, som Sven-Ingvars och Electric Banana Band.

Lasse Berghagen ska dock ha uppträtt i Hultsfred vid åtminstone ett annat tillfälle. Hultsfred var ett av stoppen på hans turné med Riksteatern hösten 2010.

Hans dotter, Malin Berghagen, hade förra året en yogahelg på Rehab & yogaverkstan i Hultsfred. Tanken var att en ny helg skulle arrangeras i slutet av november i år.

– Det är inställt, men vi kommer att få ett nytt datum, säger Nane Andersson på Rehab & yogaverkstan som berättar att Malin Berghagen kommer till våren i stället.

undefined
Malin Berghagen skulle ha haft en yogahelg i Hultsfred i november, men den har skjutits upp av olika skäl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!