Fria arbetsskor i vården blir för dyrt

Socialnämnden säger nej till fria arbetsskor inom vården. Det kostar för mycket anser majoriteten. En kostnadsberäkning visar att det handlar om 1,2 miljoner kronor.

Socialnämnden säger nej till fria arbetsskor i vården. Men frågan går vidare, och det är fullmäktige som har sista ordet.

Socialnämnden säger nej till fria arbetsskor i vården. Men frågan går vidare, och det är fullmäktige som har sista ordet.

Foto: Gunnar Ask

Hultsfred2023-01-20 10:40

Alexandra Svensson, ordförande i Kommunal, är besviken.

– Vi har många arbetsskador på grund av gamla, hårda golv, säger hon, och ifrågasätter om man vägt kostnaderna för alla sjukskrivningar mot kostnaden för arbetsskorna. 

– Med bra arbetsskor hade man kunnat förebygga mycket av de här skadorna, säger hon. Så det är klart att vi är väldigt besvikna. Men vi håller tummarna för att det blir en ändring i kommunfullmäktige. 

– Enligt vårt synsätt är fria arbetsskor ett bra sätt att visa att vi är en bra arbetsgivare, för att bibehålla den personal vi har, och för att kunna rekrytera fler, säger en besviken Jonny Bengtsson (S) som tillsammans med partivännen Janette Persson väckte frågan i en motion till kommunfullmäktige.

– Det är ett gammalt önskemål från personalen att få fria arbetsskor.

Men socialnämndens nej släcker på intet sätt hoppet, frågan går nu vidare till kommunfullmäktige som har sista ordet i frågan. 

– Jag hoppas och tror att vi kan få flera från oppositionen med oss där, säger Bengtsson.

I grund och botten är man dock ganska överens om att fria arbetsskor är ett sätt att undvika belastningsskador och sjukskrivningar, och att vara en god arbetsgivare.

– Men att mitt i ett läge med en stor ekonomisk utmaning införa det här är för osäkert, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C), som anser att det finns andra, bättre sätt att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Som till exempel att betala lite bättre löner. Den senaste löneöversynen visar att undersköterskor och sjukvårdsbiträden har lite bättre betalt i Hultsfred, fortsätter han. I jämförelse med de tre grannkommunerna i länet har en undersköterska i Hultsfred 15 000 kronor mer om året.

Sedan motionen lämnades in, har det gjorts en omfattande utredning kring möjligheterna. Verksamhetschefen Marie Pihl har tittat på flera olika sätt att genomföra den reformen. Hon har också tittat på kostnaderna och kommit fram till att det handlar om 1,2 miljoner kronor totalt. Själva skorna till 600 medarbetare kostar 700 000, sedan tillkommer arbetstid, och andra kostnader för 432 000 kronor.

En beräkning som dock Jonny Bengtsson ställer sig frågande till.

S-ledamöterna i nämnden reserverade sig mot beslutet som klubbades igenom med minsta möjliga marginal, 5-4. Detta sedan SD:s Nathalie Gustafsson röstade för fria skor.

Alexandra Svensson, Kommunal, är naturligtvis besviken, men håller tummarna för att läget med de fria arbetsskorna ska få en annan vändning i kommunfullmäktige.
Alexandra Svensson, Kommunal, är naturligtvis besviken, men håller tummarna för att läget med de fria arbetsskorna ska få en annan vändning i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!