Besvikelse i samhällsföreningen – kravet på arrende hotar parkprojektet

Kent Karlsson och de övriga i Målilla samhällsförening är minst sagt besvikna. – Först fick vi klartecken från miljö- och byggnadsnämnden. Det var i princip bara att sätta igång att gräva. Sedan fick vi krav från ÖSK på att vi måste arrendera området.

Håkan Konradsson, Inge Adolfsson, Anders Dahlström och Kent Karlsson är besvikna. Deras ambitiösa parkprojekt är i gungning efter arrendekravet.

Håkan Konradsson, Inge Adolfsson, Anders Dahlström och Kent Karlsson är besvikna. Deras ambitiösa parkprojekt är i gungning efter arrendekravet.

Foto:

Hultsfred2017-06-20 17:10

Föreningen har jobbat fram ambitiösa planer för den lilla parken mitt på Atlanten. De är dessutom beredda att satsa stora pengar på att skapa en liten oas, till glädje för både Målillabor och förbipasserande.

Så de tog med sig sina ritningar till miljö- och byggnadskontoret och fick klartecken.

– De sa att vi inte behövde något bygglov, säger Kent Karlsson, så vi kände att det var bara att sätta igång. Men vi fick rådet att ta kontakt med ÖSK för att göra upp om gräsklippningen.

Då kom chocken.

– ÖSK krävde att vi skulle arrendera området för 1 500 om året, säger Kent Karlsson. De hävdar att marken är tänkt för bebyggelse och att vi skulle teckna ett microavtal. De krävde också att vi skulle kunna återställa marken om vi blir uppsagda.

Kent Karlsson och de övriga i samhällsföreningen ser det dock som helt uteslutet att betala 1 500 kronor om året i arrende för den lilla markplätten man tänkte bygga om till en liten park.

– Det räcker med att vi satsar ideellt arbete och kanske 80 000 till 100 000 kronor på projektet, säger Karlsson. Mer än så klarar vi inte. Vi ska väl inte behöva betala för att vi går något fint för allmänheten, det kan vi bara inte gå med på.

Samhällsföreningen menar att kommunen och ÖSK på det här viset motarbetar utvecklingen i Målilla, snarare än att stötta den.

– Det är en ambitiös plan samhällsföreningen har för att skapa en liten park mellan björkarna där på området mellan bussterminalen och idrottsplatsen parkering.

Kent Karlsson visar en ritning, som berättar om en tio meter stor cirkel med hårdgjord yta, i mitten en tremeters cirkel med plantering. Sedan blir det generöst tilltagna sittbänkar. Tanken är att det ska vara både snyggt och lättskött.

– Vi trodde vi skulle kunna börja nu till midsommar, säger Kent Karlsson, men nu ser det ut som om det inte blir av alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om