Betalt körkort ska locka till utbildning

Ett nyinrättat stipendium ska hjälpa till att locka sökande till det nya industriprogrammet vid Hultsfrds gymnasium att ta körkort.

Joakim Svensson på Additivt teknikcenter bekräftar att det finns körkortshjälp att få för de som söker sig till det moderna industriprogrammet.

Joakim Svensson på Additivt teknikcenter bekräftar att det finns körkortshjälp att få för de som söker sig till det moderna industriprogrammet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-05-18 14:53

– Vi vill att eleverna ska kunna ta körkort för att kunna ta sig till industrier även ute i kransorterna, säger Joakim Svensson som är platschef. Det är inte alltid det fungerar med kollektivtrafik, och ibland är det dessutom skiftgång på industrierna, så busstiderna stämmer inte.

Därför erbjuds nu eleverna ett stipendium på 15 000 kronor, som en hjälp till körkortsutbildningen.

– Det är ungefär vad normalkostnaden är för ett körkort. Men det kommer att delas ut först när de fullgjort utbildningen, säger Joakim Svensson. De får ut pengarna till examen, mot uppvisande av körkortet.

Det här stipendiet är också ett sätt att få fart på sökandet, så här långt har det varit lite blekt. Men förhoppningen är att det ska bli en extra morot.

Additivt Teknikcentrum fick för ett halvår sedan uppdraget att leverera industriteknisk utbildning till Hultsfreds Gymnasium genom en direktupphandling. Den överklagades av Konkurrenskommissionen. Barn- och utbildningsnämnden drog då tillbaka uppdraget, och utlyste i stället en öppen upphandling enligt konstens alla regler. Som dock inte förändrade något.

– Det var ingen konkurrens vid upphandlingen, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. Det var ganska specifika krav. Bland annat att utbildningen skulle finnas nära gymnasiet så att eleverna kan gå emellan och att det ska finnas tillgång till robotar. 

– Nu är det bekräftat att vi fått uppdraget att ordna Industritekniskt program, Modern produktion, säger Joakim Svensson, under tre år framöver. Med möjlighet till förlängning.

Det är totalt 20 platser på den här utbildningen.

Inriktningen på den här utbildningen är som namnet säger modern produktion, och då är det främst olika additiva tillverkningsprocesser som står i fokus. Både när det gäller att skriva ut i metall eller plast.

En annan viktig del i utbildningen blir att lära eleverna hur man handskas med robotar. 

– Vi håller precis på att montera upp dem nu, säger Joakim Svensson. Vi har fått ett bidrag från länsstyrelsen till den här satsningen. Han visar upp den nya roboten, som fått en alldeles egen hage att jobba i. Och programmeringsutbildningen är redan i full gång.

I avvaktan på att de nya eleverna dyker upp till hösten har det hänt en hel del, med bland annat ett nybyggt klassrum, av modernt snitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!