Ifjol införde kommunen bevattningsförbud för första gången på många år. Då redan i maj. I år har man sedan tidigare gått ut och vädjat till innevånarna till att tänka på sin vattenkonsumtion.
– Den uppmaning om försiktighet vi gick ut med har inte gjort någon nytta. Det är svårt att få allmänheten att lyssna om det inte är riktigt akut, berättar ÖSKs ordförande Åke Nilsson.
– När vi tittade på vattenförbrukningen såg vi att den gick ner de dagar som skurarna kom men under de varma dagarna gick det åt mycket vatten. Det kopplar vi framför allt till bevattningen av gräsmattor. Det är beklagligt tycker jag personligen att man inte lyssnar mer och tänker på att våran gemensamma vattenresurs är knapp.
I jämförelse med samma period förra året ligger gundvattennivårn tio till 15 centimeter högre. Men den snabba nedgången gör att kommunen nu drar åt tyglarna. För privatpersoner innebär det att det är förbjud att vattna med vattenslag eller spridare, pooler får inte fyllas och slag eller högtryckstvätt får inte användas för bilar/fasader/altaner.
– En höst med rikligt regn och en snörik vinter har gjort mycket nytta, men efter det har kurvan brakat rakt ner. Vi är inte nere under de nivåer vi hade förra året, men det går fort och fylls inte på med något mer. De lokala åskskurarna kommer för fort och bara flödar av. Det som är kvar tar växtligheten upp och någon påfyllning av vattennivåerna är det inte frågan om.
Med väderprognoser som innefattar väldigt lite regn råder förbudet tillsvidare. Om det är någon som överträder förbudet utan att först ha ansökt och fått dispens kommer åtgärder övervägas.
– Vi kan gå ut och strypa vatten så att du inte får samma tryck i ledningen. Vi vill inte ha angiveri samtidigt som vi vill ha rapporter om det är det är någon vattenspridare som står på. Det är tillåtet att gå med en vattenkanna och vattna några blommor som man inte vill ska vissna, men överhuvudtaget stor sparsamhet på det också. Inför framtiden diskuterar vi om det finns möjlighet att höja taxorna för storförbrukare eller under sommaren.
Arbetsledare David Nelson har jobbat med att hålla koll på kommunens vatten i cirka 10 år.
–Vi har aldrig varit med om sådan här år innan och det är klart att vi blir oroliga, det är därför vi gör det här. I snitt kör vi ut 1000 kubik per dygn från Målilla och 1500 från Hultsfred. Nu gäller det att folk använder sitt sunda förnuft.