Bidrag för bättre betyg

Allt för många elever lämnar grundskolan i Hultsfreds kommun utan godkänt betyg i ett eller flera ämnen. Nu görs åtgärder för att stoppa problemet. Barn- och utbildningsnämnden får bidrag på 977 200 för att höja kompetensen hos eleverna.

Hultsfred2003-05-17 08:22

Barn- och utbildningsnämnden vid Hultsfreds kommun har arbetat fram en åtgärdsplan för att förbättra elevernas prestationer vid grundskolarna. Tillsammans med myndigheten för skolutveckling kommer nu planen att genomföras med start inom snar framtid.
- Glädjande att vi kan höja kompetensen hos våra elever och lärare, säger Anders Jansson vid barn- och utbildningsnämnden.
Statistiska centralbyråns siffror från vårterminen 2000 visar att 16 procent av eleverna vid Albäcksskolan i Hultsfred ej nådde godkänt i ett ämne, vid Centralskolan i Virserum var den siffran nio procent. Antalet procent som inte nått godkänt i två eller flera ämnen var vid Albäcksskolan 21 procent vid samma tidpunkt och vid Centralskolan 24 procent. Vid Albäcksskolan fanns också två procent som inte fick något slutbetyg alls.
Nu tas alltså krafttag för att höja kompetensen. Det är främst i läs- och skrivinlärning och matematik som det behövs förstärkt inlärning. För att angripa problemen kommer skolorna individualisera sina insatser i högre utsträckning för att lättare hitta rätt insatser för barn med svårigheter av olika slag.
Målet är att förbättra elevernas basfärdigheter, och därigenom öka deras förutsättningar i samtliga läsämnen. Detta bör avspegla sig i bättre resultat i de nationella proven och diagnoser samt bättre betyg i svenska och matematik i årskurs nio.

De rena åtgärder som kommer ske är bland annat:? Årlig screening i språklig medvetenhet, läs- och skrivförmågan samt matematik.
? Utveckla och standardisera material för ständig utvärdering.
? Tidiga insatser. Höja beredskapen genom rätt pedagogiska angreppssätt. Utbildningar för personalen.
? Under termin återkommande föreläsningar, med tillfälle till diskussion och reflektion i gruppen däremellan.
? Arbete med barn och matematiksvårigheter. Seminarieserie med olika föreläsare, fem till sex tillfällen under två terminer.
? Föreläsning om språklig medvetenhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om