Bidrag mildrar underskott: "Dragit på oss en vårdskuld"

Allt talar för att socialförvaltningens underskott förra året stannar runt tre miljoner kronor. Det är skillnad, prognosen i augusti talade om 16 miljoner.

Socialförvaltningen ser fram mot ett betydligt mindre underskott än vad som tidigare befarades. Prognosen i augusti talade om minus 16 miljoner. Bokslutet om minus tre.

Socialförvaltningen ser fram mot ett betydligt mindre underskott än vad som tidigare befarades. Prognosen i augusti talade om minus 16 miljoner. Bokslutet om minus tre.

Foto: Lars Eriksson

Hultsfred2021-02-11 14:00

– Det är en kombination av statsbidragen vi har fått för vårt arbete med Covid -19. Samtidigt som vi haft en låg sjukfrånvaro bland personalen. Att ha ordinarie personal på plats har varit A och O i vårt arbete På så sätt har vi kunnat ha full kontroll på ekonomin hela tiden, säger nämndens ordförande, Per-Inge Pettersson.

– Pandemin har skapat mycket extraarbete, men tack vare att vi haft ordinarie personal på plats har inte kostnaderna dragit väg, säger Petterson.

Socialnämnden har fått sammanlagt 19 miljoner i olika statsbidrag för arbete med Covid -19 under 2020:

– Vi har fått bra kompensation från staten, annars hade underskottet blivit betydligt större. Men jag vill inte säga att vi blivit överkompenserade, säger Pettersson.

Han pekar på att viruset haft en undanträngningseffekt. Både inom vård och omsorg har vissa saker fått stå tillbaka och inte blivit utförda.

– Det är ingen tvekan om att vi har dragit på oss en vårdskuld, säger han. Trots att både personal och anhöriga som fått gå in och stötta upp har gjort ett jättejobb under pandemin. Så vi har en hel del att ta igen när det blir lugnare. Det kommer att bli arbetssamt.

Per-Inge Pettersson och de övriga ledamöterna i socialnämnden fick en genomgång av bokslutet vid senaste sammanträdet. Det var ett preliminärt bokslut som presenterades, och Pettersson betonar att det är just preliminärt. Siffrorna är inte klara på detaljnivå än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!