BILDEXTRA: Integrationsföreningen bjuder in till öppet hus

Efter en lång kamp med näsorna i böcker, och 20 timmars studiecirklar i veckan, för lyckas bättra på deras språkkunskaper, tar nu invandrargruppen ett stort steg med deras första Öppet hus för invånarna i Hultsfred kommun.

Maten som lagades och serverades kom från världens alla hörn och gick åt med detsamma.

Maten som lagades och serverades kom från världens alla hörn och gick åt med detsamma.

Foto:

Hultsfred2016-02-01 14:42


Den nystartade föreningen Integration Hultsfred visste klart och tydligt vad de ville när föreningen grundades i höstas. Att integreras och ge något för samhället var det viktigaste målet att nå. Integration Hultsfred är en rykande färsk förening av invandrare från världens alla hörn som är redo att nå ut till Sveriges medborgare. Föreningen består av 100 medlemmar med ursprung från olika kulturer.

- Föreningen är öppen för alla som vill vara med. Vi har människor från Sudan, Ryssland, Irak, Syrien och många från olika delar av Palestina. Kulturer och religioner blandas men det är mest sunni- och shiamuslimer, men även kristna, berättar den engagerade Dan Torkelsson som är föreningens mellanlänk till samhället.


Att hålla Öppet hus är inte det enklaste för föreningen när det svenska språket går knaggligt och kontakterna är få. Därför valde Dan Torkelsson att ställa upp som "vaktmästare" under kvällen och att hjälpa dem med förberedelser.

- Det är mycket som måste ordnas och fixas. Telefonsamtal måste ringas, press måste bokas och det är viktigt att inte bli missförstådd. Därför valde jag att ställa upp. Jag vill stötta de som vill komma ut och jobba i samhället och de som vill integreras. Att de nu vill ha Öppet hus helt själva är fantastiskt och det bästa sätt att kommunicera med människor, fortsätter Dan Torkelsson.


Likaså utvecklingskonsulenten Jashar Gashi som hjälper föreningen med finansiering och planering till kvällen på Valhall håller med om föreningens fantastiska insats.

- Det blev en succé. Det kom över 200 personer som ville vara med och integreras i samhället och träffa svenskar. Jag har hört så många härliga historier som folk från olika kulturer har berättar för varandra här ikväll och att de vill dela med sig är så roligt. Det är så viktigt att man får smaka på kulturer på riktigt så vi planerar att ha liknande tillfällen och evenemang i Vimmerby, Kalmar och Högsby, berättar Jashar Gashi.

Läs mer i måndagens papperstidning

Shorok Amora, 16 år gammal från Hultsfred, tillbringade kvällen tillsammans med sin syster Mrog Amora, 20 år, på Valhall. De älskade maten som serverades under ett långt buffébord. Foto: Julia Nilsson
Shorok Amora, 16 år gammal från Hultsfred, tillbringade kvällen tillsammans med sin syster Mrog Amora, 20 år, på Valhall. De älskade maten som serverades under ett långt buffébord. Foto: Julia Nilsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!