Spända av förväntan naglade sig barnen fast vid staketet i väntan på att grinden till de små otåliga lammen skulle slås upp. Tätt bakom stod minst lika nyfikna föräldrar och anhöriga i den gassande vårsolen. Fårens öronbedövande bräkande blandades med fågelkvitter och längst med hela vägkanten stod en karavan av parkerade bilar. Uppskattningsvis kom omkring 300 personer för att se lammen ta sina första språng i vårgräset.
En stor hjord
På den gemytliga lantgården i Fallhult har lammsläpp arrangerats som en allmänt omtyckt aktivitet sedan fyra år tillbaka. I år har gårdens 54 tackor fått hela 121 lamm vilket är något mer än i fjol. Fåren som nu betar i Fallhult är renrasiga Gotlandsfår och det är vanligt att den rasen får både tvillingar och trillingar förklarade gårdens ägare Sara Schörling.
Gården har varit i familjens ägo sedan 80-talet då Saras föräldrar tog över den. På den tiden var det en mjölkgård men sedan år 2000 är det lamm- och nötproduktion som gäller. Sedan år 1996 har gården dessutom varit kravcertifierad och klassas därför en som ekogård och de levererar kött till ett flertal lokala aktörer.
Mycket att göra
När grinden äntligen öppnades rusade tackorna ut med sina lamm i släptåg. Snabbare än man hann blinka var alla fåren ute och skuttade i hagen. Om man av någon anledning skulle tröttna på att kolla på lammen fanns det gott om kalvar att klappa och traktorer att utforska.
I den lilla gårdsbutiken intill huset var det dessutom fikaförsäljning och picknickfiltar breddes ut över hela trädgården. På grillen brassades korvar, som var gjorda på kött från gården, vilka var oerhört populära.
Lammsafari
Senare i sommar kommer en ny aktivitet att anordnas, nämligen lammsafari. Då kommer besökarna att få en guidad tur bland djuren på sommarbetet. Lammsafari kommer att ordnas en gång i veckan under veckorna 26-31.
– Då kan alla som vill komma hit och se hur vi jobbar på gården och få möjlighet att vara nära djuren, säger Sara Schörling.