– Kommunen har en skyldighet att i vissa fall transportera bort bilar som står felparkerade. Det är ett alternativ att vända sig dit, om man vill ha ett snabbare resultat, säger Emma Svensson, jurist på Kronofogdens betalningsföreläggande enhet.
Tanken är att den summariska processen, där bland annat vanlig handräckning innefattas, ska vara en kort och snabb process men den måste vara rättssäker, understryker Emma Svensson. Och det är ofta delgivningsdelen som kan ta tid.
Saknar namnteckning
Föreläggandet skickades till bilens ägare, en man född 1992 med hemmaadress i Bjuv, i början av februari. Men trots att en dryg månad gått har han fortfarande inte undertecknat och skickat tillbaka delgivningskvittot.
– Han har två alternativ. Han kan bestrida att bilen flyttas bort och då är vi förhindrade att fatta beslut i ärendet. Är det då Coops önskan lämnar vi ärendet vidare till tingsrätten.
– Men om han inte bestrider är han ansvarig för att bilen flyttas. Om han inte gör det själv gör Kronofogden det och han får betala vad det kostar.
Under tiden blir Coops kunder och butikschef, Jessica Nilsson mer och mer irriterade över att bilen stått övergiven på parkeringen sedan i september. Nu är den totalt demolerad.
– Den är farlig där den står, helt sönderslagen, kommenterar Jessica Nilsson. Jag förstår inte att det måste ta så lång tid och trodde det var en ljusning på G snart, när Kronofogden fick ärendet. Men det är två månader sedan och fortfarande står bilen kvar.
Delge personligen
Om ägaren inte svarar på föreläggandet blir nästa steg att Kronofogden delger mannen personligen, och ser till att han får handlingarna i handen.
– När vi vet att han mottagit föreläggandet har han tio dagar på sig att bestrida målet, säger Emma Svensson, som förstår att folk reagerar på att det tar lång tid. Men det måste få ta tid, förklarar hon. Det måste vara rättssäkert.