Biogasmacken snart klar att öppna

Det börjar se färdigt ut. Lite smådetaljer här och var ska fixas. Målet är att biogasmacken i Hultsfred ska kunna öppna före jul.

Det börjar se färdigt ut. Det är en del detaljer kvar, men projektledare Tom Birgersson räknar med att vara igång senast till jul.

Det börjar se färdigt ut. Det är en del detaljer kvar, men projektledare Tom Birgersson räknar med att vara igång senast till jul.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-11-25 08:00

– Allra helst i början eller mitten på december, säger Tom Birgersson, projektledare på Hagelsrums Biogas.

Det här blir den fjärde biogasmacken som Hagelsrum bygger. Tidigare har man kommit igång i Målilla, i Vimmerby, och i Högsby. 

Den nya biogasmacken, som ligger mitt emot Willys i Hultsfred, börjar se färdig ut. Men fortfarande är det en del smådetaljer kvar att fixa innan det är dags att trycka på startknappen.

– Den största biten som vi väntar på nu, säger Tom Birgersson, är att gasinstallationen ska bli var. Sedan är det lite lister och lite jobb kvar på området som ska ordnas.

Men någon högtidlig invigning blir det inte. Inte nu i alla fall. Där har pandemin satt käppar i hjulen.

– Det är tråkigt, säger Tom Birgersson, ett tag i somras trodde vi att det hade lättat. Men att ha en invigning för åtta personer, nej det går inte.

Det är dock fortsatt ganska tunt med biogasdrivna bilar i området. Men Tom Birgersson är hoppfull om att det snart ska bli fler. Inte minst som kommunerna har siktet inställt på att köra på gas i framtiden. 

– De har gjort avsiktsförklaringar, säger Tom Birgersson. Vimmerby kommun har kommit längst med omställningen.

Hultsfred är på god väg, bland annat hemtjänsten i Målilla kör gasdrivet numera.

– Men i Högsby är det lite segare, säger Birgersson, men det kommer säkert.

Sedan har företaget också en stabil kundkrets i länstrafiken och i sjukresorna. Bussar och taxibilar rullar många mil och tankar ofta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!