Biskopsbesök

I lördags invigdes barnens alldeles egna altarskåp i Virserums kyrka. Skåpet kommer stå placerat längst ner i hörnet av kyrkan och kommer vara en plats där barnen kan bearbeta både roliga och tråkiga saker i livet.

Biskopen Martin Modeus med altarskåpet i bakgrunden.

Biskopen Martin Modeus med altarskåpet i bakgrunden.

Foto:

Hultsfred2014-10-06 07:36


Hela projektet började med att Ylva Nilsson, diakoniassistent i församlingen såg ett liknande skåp i Linköping. Hon tog med sig sin idé till snickaren Elon Ärleskog som snabbt snappade upp idén. Han byggde sedan skåpet från grunden, helt utan mallar eller mått. De tog även hjälp av Gerd Engström som sydde alla kläderna och dockorna till altarskåpet. För att slutföra sitt arbete behövde de en altartavla. Den fick Majken Magnusson i uppgift att måla. Tillsammans lyckades de tillslut få ihop skåpet och invigningen kunde äga rum nästan två år senare i Virserums kyrka.
- Skåpet ska inte vara något som de vuxna bara kan kolla på, eller någon slags prydnad. Den ska vara till för barnen att använda, säger Ylva.

Barnsäkert
Skåpet är byggt för att vara så barnsäkert som möjligt, men samtidigt vara så verklighetstroget det bara går. Istället för levande ljus och glasfönster har de satt dit lampor som liknar levande ljus och plastskivor som fönster. I altarskåpet finns det även dockor, en kista och prästkläder som barnen kan leka med.

Barnen visar upp kläderna och en av dockorna som finns i skåpet.
Barnen visar upp kläderna och en av dockorna som finns i skåpet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om