Blankt nej till rabatt på sommarlovskortet - i år

Flera kommuner i Kalmar län vill ha en ny prissättning för sommarlovskorten i KLT-trafiken. Först nästa år kan det bli aktuellt berättar regionrådet Peter Wretlund.

Peter Wretlund är regionråd (S) med ansvar för bland annat kollektivtrafik.

Peter Wretlund är regionråd (S) med ansvar för bland annat kollektivtrafik.

Foto: Anders Liljegren/arkiv

Hultsfred2024-03-19 11:18

Gärna KLT sommarlovskort men bara betala för de som aktiveras. Det är ett önskemål från Hultsfred som kommunalrådet Lars Rosander tidigare berättat om.

Men så blir det inte i år. Det säger regionrådet Peter Wretlund, som bland annat ansvarar för kollektivtrafiken i länet.

– Ursprunget till vårt upplägg går tillbaka till en tidigare socialdemokratisk regering där vi fick statsbidrag till sommarlovskort men kommunerna fick betala för det.

Just nu gör Peter Wretlund tillsammans med ett antal ledande tjänstemän i regionen en länsturné om kollektivtrafiken bland de tolv kommunerna. Ett av önskemålen som förts fram är just att bara betala för de sommarlovskort som aktiveras.

– När gick gått igenom samtliga kommuner ska vi sätta oss ned och skapa en ny form av kort men det blir inte aktuellt förrän om ett år. Jag har stor respekt för synpunkter samtidigt som det är en bra produkt på olika sätt. Vi vet från undersökningar att 80 procent av korten används minst en gång men vi ska summera och återkomma.

Peter Wretlund inser att kommunerna ser över sina utgifter.

– Vi har varit lite stolta över att vi kunna erbjuda de här produkterna. Samtidigt har vi respekt för krympande ekonomi hos kommunerna. Länstrafikens ekonomi är heller inte helt lysande. Poängen med kortet är att ungdomarna lär sig åka kollektivt.

Ambitionen framåt är klar.

– Från politiskt håll vill vi skapa ett system där alla känner sig nöjda och som gynnar våra ungdomar och kollektivtrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!