Blidkar spetsteknik myndigheten?

Campus Hultsfred försöker blidka YH-myndigheten med spetsteknik.
Förhoppningen är att få utbilda 3D-tekniker som jobbar med metallskrivare. Näringslivet står bakom som betydelsefull påhejare.

"Campus i Småland har lyssnat av signalerna från näringslivet och ansökt om tre yrkesutbildningar", berättar Campuschef Pär Kågefors som håller tummarna krampaktigt efter avslag flera år i rad. Foto: Charlotte Madestam

"Campus i Småland har lyssnat av signalerna från näringslivet och ansökt om tre yrkesutbildningar", berättar Campuschef Pär Kågefors som håller tummarna krampaktigt efter avslag flera år i rad. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-10-05 14:00

Av 1 306 ansökningar i fjol beviljades enbart 351 av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Det blev rekordsnål utdelning i Kalmar län, där bara en av 22 ansökningar fick klartecken.

Det väckte starka känslor, men nu har regeringen lovat att satsa mer pengar på yrkesutbildningar och det inger förstås hopp.

Jag tror myndigheten känner att den har ögonen på sig. Kritiken var ju massiv i fjol från Kalmar län, så vi får hoppas att de har någon skam i kroppen efter förra omgången, säger Campuschef Pär Kågefors.

Smart industri

Han håller tummarna krampaktigt för en tvåårig spetsutbildning till 3D-tekniker för printing i metall.

Företag som Körners, International Aluminium Casting, Ljunghälls, STG och Nya Gjuteribolaget står bakom utbildningen, då man ser en ny teknik i 3D-printing i metall.

Det är jätteviktigt för deras framtida utveckling. Dessutom har YH-myndigheten sagt att man gärna ser utbildningar mot smart industri med spetsteknik. Så utbildningen är tänkt som en förlängning på kommunens satsning på Makerspace i gymnasihuset, där man har ett antal 3D-skrivare, säger Kågefors och tillägger.

Dock har man ingen metallskrivare, så nu är kommunen och näringslivet gemensamt beredda på att modernisera näringslivet genom att köpa in en metallskrivare, som är tänkt att placera i C-huset på gymnasiet.

Två i Vimmerby

I Vimmerby finns Campuskollegan Marie-Louise Johansson. Hon hoppas på klartecken för två utbildningar, dels CNC-tekniker mot robotteknik, dels Utvecklare i gastronomi och värdskap, båda tvååriga.

CNC-tekniker är något helt nytt för oss, det har vi aldrig haft i vår regi och turismen är ju jättestor i Vimmerby, så vi hoppas få utbilda de som vill jobba som exempelvis receptions- eller restaurangchef, säger Marie-Louise Johansson.

Kompetensinventering

Upprinnelsen till att Campus i Småland, som omfattar även Campus Västervik, ansökt om just de här tre utbildningarna är en omfattande kompetensinventering. På så sätt har man sett vilka bristyrkena är.

Så nu tror vi mycket på det här, avslutar Pär Kågefors. Vi har lämnat in ansökningar vi tycker är bra och passar vårt näringsliv.

Svar väntas i början av januari och vid klartecken startar utbildningarna hösten 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om