Blixten slog ned i Josefs skor

Hur kraftfull blixten är förstår nog bara den som själv råkat ut för ett nedslag och det är inte speciellt många. Josef Eklund är en av de som vet.

Josef Eklund från Hultsfred fick brännskador och skorna förstördes när blixten slog ned under en hemvärnsövning. Foto: Scanpix

Josef Eklund från Hultsfred fick brännskador och skorna förstördes när blixten slog ned under en hemvärnsövning. Foto: Scanpix

Foto:

Hultsfred2008-08-05 06:13


En titt på av vad som är kvar av de rejäla kängorna han hade på sig när blixten slog ned ger en första uppfattning om krafterna. Kängan är uppsliten och av strumpan är bara trasor kvar.
- Det skrek i öronen, jag trodde inte det skulle sluta. Det snurrade och det första jag såg var kängan och hur söndertrasad den var.
Orden är Josef Eklunds, han sitter i köket ute på föräldrarnas gård i Norrhult strax utanför Hultsfred och berättar lugnt om händelsen. Om ett par veckor börjar han i trean på Hultsfreds gymnasium och ska tillbaka till vardagen i skolan.

För snart en månad sedan, lördagen 12 juli var han ute på övning med hemvärnet på övningsfältet i Kosta. Han deltog i en fyraveckorskurs som hemvärnsungdomen anordnade. Efter att ha haft en skyddsvaktsutbildning i en vecka var gruppen ute på övning och skulle på Kosta övningsfält bevaka ett skyddsobjekt.
- Vid objektet sattes en vägpost upp, säger Josef Eklund. Vi ser att ett oväder är på gång in över oss och sätter därför upp ett vindskydd genom att sätta ihop två enmannatält. Och ställde radion utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om