Blixtinsatt möte - 360 elever får plugga på distans

Efter ett blixtinsatt möte på lördagsmorgonen togs beslut om att eleverna på Albäckskolan får plugga på distans terminen ut.

Anna Källåker, rektor på Albäckskolan i Hultsfred berättar att distansundervisning sattes in med omedelbar verkan efter mötet på lördagsmorgonen.

Anna Källåker, rektor på Albäckskolan i Hultsfred berättar att distansundervisning sattes in med omedelbar verkan efter mötet på lördagsmorgonen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-14 11:15

Rektor Anna Källåker berättar att beslutet om att införa distansundervisning för årskurserna sju till nio på Albäckskolan togs efter ett blixtinkallat möte på lördagsmorgonen. Efter att ha stämt av med skolledning och förvaltningen togs ett ordförandebeslut av Pär Edgren (M) i barn- och utbildningsnämnden att med omedelbar verkan införa distansundervisning.

Bakgrunden till beslutet är att man såg en ökad smittspridning både i skolan och i samhället i övrigt. Genom att införa undervisning på distans nu sista veckan på terminen, hoppas Anna Källåker att det ska bromsa smittspridningen.

– Sedan har vi jobbat hela helgen med att ringa runt och informera elever och deras vårdnadshavare, säger Anna Källåker.

Vilket var ett styvt jobb, det är 360 elever som går på skolan. 

– Det är ett jättejobb som gjorts, men vi har nått alla, säger hon.

På måndagsförmiddagen när tidningen kontaktar Anna Källåker kan hon redovisa att övergången har gått bra.

– De allra flesta är med, uppkopplade på datorn, säger hon. Datavanan finns hos de flesta, både elever och lärare.

Redan i våras infördes under en period distansplugg för eleverna i årskurs nio på skolan. Något som Anna Källåker är glad över nu. Erfarenheterna från den perioden kommer väl till pass nu.

Men hur blir det med undervisningen, fungerar det att sitta hemma och studera?

– Det verkar som eleverna har tillgång till bra uppkoppling, säger Anna Källåker. Men det gäller också för lärarna att tänka till lite extra och planera sina lektioner på ett annat sätt, att ta hänsyn till de distraktionsmoment som kan finnas hemma.

Hon berättar också att utvärderingen av distansstudierna i våras berättar om minst sagt skilda erfarenheter.

– För några har det varit bra at studera hemma, de säger att de haft lättare att koncentrera sig, säger Anna Källåker. Men för andra har det varit betydligt svårare.

Hon berättar också att de här digitala distansstudierna ställer högre krav på lärarnas planering.

– Det är viktigt att vara noga med uppföljningar, säger Anna Källåker, så att alla hänger med.

Åtgärden med distansstudier så här sista veckan innan jullovet är dock inte hela lösningen på smittspridningen, betonar Anna Källåker. 

– Ska det fungera, gäller det att eleverna tar sin del av ansvaret under lovet också, säger hon. Tillsammans med jullovet, blir det tre veckor som eleverna är i från varandra. Det borde ge effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!