Blodig man sprang runt i centrala Hultsfred – åtalas

En polispatrull kallas till en adress i Hultsfred i mitten av juli – anledningen ska vara ett stort bråk med många inblandade. Snart visar det sig dock att hela uppståndelsen tycks bero på en enda person.

Vänsterpartiet i Hultsfred fick fönstret till sin lokal krossat. Här syns glaset som sopades upp.

Vänsterpartiet i Hultsfred fick fönstret till sin lokal krossat. Här syns glaset som sopades upp.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-11-15 12:18

Polispatrullen får först information om att det ska röra sig om ett bråk mellan 15-20 personer, men ju närmre de kommer platsen desto fler människor ser de som står och pekar åt vilket håll polisen ska köra, enligt förundersökningsprotokollet.

Väl på plats är det många människor som samlats, och enligt en av polisernas PM i förundersökningen är det först svårt att få grepp om vad som hänt och vilka som är inblandade.

En man vankar av och an och skriker. Mannens gråa linne är täckt av blod, han har skrubbsår, bulor i ansikte och på hjässan, och blod på sina fötter. Runt sin vänstra handled har han lindat en tygbit. Polisen försöker få kontakt med mannen som är svår att nå.

En annan man kommer fram och förklarar att de är flera som försökt hjälpa den skrikande mannen utan att lyckas. Polisen beskriver i sitt PM att det fortsatt är väldigt rörigt på platsen; "det är mycket folk överallt, det är människor som filmar, barn som springer omkring, turister som går förbi".

Den skrikande mannens humör pendlar snabbt. Han är svettig, ögonen är blanka och han fortsätter att skrika och vifta med händerna. När en kvinna kommer ut ur lägenhetshuset blir han märkbart irriterad och skriker ännu mer. Polisen går undan med kvinnan, för att mannen ska lugna sig. De står bakom bilen, men plötsligt kastar sig kvinnan framåt. Polismannen tar tag i henne och ser sedan att mannen dragit ner sina byxor och visar könet. Mannen skriker ut hot, tydligt riktade mot kvinnan.

Han fortsätter vara upprörd och gör motstånd mot poliserna, både innan och under färden till polisstationen i Västervik.

Kvar på platsen finns glassplitter och utsmetat blod. Bland annat har ett fönster till Vänsterpartiets lokaler krossats.

Nu åtalas mannen, som är i 30-årsåldern, för två fall av skadegörelse. Att han satte sig i motvärn mot poliserna när de försökte omhänderta honom, rubriceras som våldsamt motstånd. Två gånger ska han ha försökt att skalla en av polismännen och det rubriceras i åtalet som försök till våld mot tjänsteman. Slutligen misstänks han också för olaga hot och ringa narkotikabrott.

I förhör säger mannen att han blivit misshandlad och provocerad av andra. Att han skrikit, hotat och visat sitt kön menar han inte var speciellt riktat mot kvinnan, och ett uttryck för att han var jättearg och hade jätteont. Han erkänner alla åtalspunkter utom olaga hot, som han förnekar.

Fönstret i väntan på ny ruta.
Fönstret i väntan på ny ruta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!