Ort har problem med dricksvattnet – måste kokas

På torsdagseftermiddagen delade ÖSK ut lappar i alla brevlådor i Vena om att allt vatten i det kommunala nätet måste kokas. Det kommer att ta flera dagar innan man kan sluta göra det.

Till Klockargården i Vena har det körts ut vatten i tankbil.

Till Klockargården i Vena har det körts ut vatten i tankbil.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2024-08-01 15:45

I höstas förra året gick det ut påbud om att vattnet i Målilla skulle kokas. Denna gången är det dags för Vena. Precis som förra gången har påbudet om att koka vattnet kommit av ett vattenprov som visar på koliforma/E-kolibakterier.

Andreas Nelson, arbetsledare inom vatten och avlopp på ÖSK förklarar:

– Vi fick beskedet från labbet vi anlitar, Eurofins, om att det fanns misstänkt koliforma/E-kolibaktierer i vattnet och då har vi krav på oss att dra ingång klorering, kokningsrekommendationer och provtagning.

När Vimmerby Tidning talar med honom håller hela gänget på att dela ut lappar i brevlådorna till vattenabonnenterna i Vena. Han uppskattar det till cirka 300 hushåll.

ÖSK har ett provtagningsschema där det löpande tas vattenprover för att se att vattnet är hälsosamt. Det var vid en sådan planerad provtagning som man fick ett prov med bakterier i. Beskedet fick man från labbet vid 07.30 på torsdagsmorgonen.

– Vi har tagit prover i dag och kommer att ta prover i morgon. Kloreringen är påbörjad och sedan inväntar vi provsvar. När vi fått två godkända efter varandra kan vi släppa på kokningsrekommendationen, berättar Andreas Nelson.

Han tror att ett preliminärt beslutsunderlag kommer att finnas på lördag men räknar ändå med att kokningen i alla fall kommer att få hålla på en bit in på nästa vecka. Regelverket kräver även en slutrapport vilket tar lite längre tid.

– Om allt går som det ska räknar jag med att man får hålla på att koka till mitten av veckan, säger han.

Även om vattnet måste kokas vid matlagning kan det användas som vanligt för till exempel duschning.

– Man ska koka upp vattnet så att det bubblar kraftigt, det handlar om att få upp det i rätt temperatur.

Till Klockargården har det körts ut en tank med vatten och på förskolan såg ÖSK-folket inte någon aktivitet. Banken och församlingshemmet får klara sig med samma information som hushållen.

Det kan vara så att det bara är personen som tog vattenprovet som hade bakterier på sig. Sådant händer även om alla spritar sig inför provtagning.

Om vattnet ändå skulle innehålla bakterierna du räknade upp, vad kan hända då?

– Man kan få magbekymmer och lite diarré. Men vi har inte fått någon indikation på att någon blivit dåligt vill jag poängtera, säger Andreas Nelson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!