Bortgift med sin kusin

Hederskultur är något som man vanligtvis förknippar med unga kvinnor som tvingas gifta sig med en man mot sin vilja. Men sanningen är att det bara inte är kvinnor som är drabbade, för männen de gifter sig med har inte heller haft något eget val utan tvingas in i äktenskapet. Det är den frågan som Arkan Asaad från Stockholm ville sätta fokus på då han under gårdagen gästade Hultsfred där han föreläste på Valhall för personal från skolan och socialkontoret.

Arkan Asaad besökte Hultsfred där han berättade om sina erfarenheter av hederskulturen.

Arkan Asaad besökte Hultsfred där han berättade om sina erfarenheter av hederskulturen.

Foto:

Hultsfred2011-10-29 04:06


Genom åren har vi matats med uppgifter om hederskulturen i media där man nästan uteslutande har rapporterat om kvinnor som offer.
Men det man då glömmer bort är att även männen i lika stor utsträckning pressas att gifta sig med de kvinnor som familjen utser och frångår man då familjens önskningar blir man utfryst från gemenskapen eller i värsta fall utsatt för våld.

Skrivit roman
En som själv upplevt hederskulturens grymma verklighet är den idag 30-årige Arkan Asaad från Stockholm som vid 19 års ålder tvingades mot sin vilja att gifta sig med sin kusin.
Sina erfarenheter har Arkan nu använt som grund till sin första roman som heter "Stjärnlösa nätter" som släpptes i januari. Sedan boken kom ut i handeln är nu Arkan en hett eftertraktad föreläsare och har sedan början av året hunnit med inte mindre än 140 föreläsningar runt om i Norden.
Under gårdagen var han inbjuden av Hultsfreds gymnasium och Spirea i Västervik för att berätta om sina erfarenheter av hederskulturen för personal från socialkontoret, skolpersonal från Hultsfred, Vimmerby och Västervik samt elever på Omvårdnadsprogrammet och Barn- och Fritid.
- När man diskuterar hederskulturen så skärmar man oftast av 50 procent av offren, nämligen pojkarna. Precis som flickorna har pojkarna ingen möjlighet att få bestämma över sitt eget liv, säger Arkan Asaad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om