Vimmerby Tidning har granskat vd-avtalen i de kommunala bostadsbolagen i norra Kalmar län.
Helena Grybäck Svensson är vd för AB Hultsfreds Bostäder sedan 2019. Tidigare var hon förbundschef för kommunalteknikförbundet ÖSK. Hon har en utköpsklausul i sitt avtal.
Under det första halvåret som vd hade Grybäck Svensson rätt till sammanlagt tolv månadslöner i avgångsvederlag och uppsägningslön. Fallskärmen trappas upp i takt med antalet år hon varit anställd. I dagsläget har hon rätt till 18 månadslöner, vilket utökas till 24 månadslöner efter fem år och 30 månadslöner efter tio år.
Den enda vd:n för ett kommunalt bostadsbolag i norra länet som har rätt till ett högre avgångsvederlag än Helena Grybäck Svensson är Benoni Ingelsjö på Byggebo i Oskarshamn. Han kan få totalt 36 månadslöner i avgångsvederlag och uppsägningslön.
Åke Nilsson (KD), styrelseordförande i Hultsfreds Bostäder, är den som har undertecknat vd-avtalet. Han uppger att bolaget har använt sig av samma modell för avgångsvederlag som kommunen har i en del av sina chefsavtal.
– Det är inget ovanligt. Vi gör likadant som kommunen, ägaren, gör. Hon hade det redan som förbundschef, säger Åke Nilsson och fortsätter:
– Det är inget anmärkningsvärt högt, men däremot hade vi en lägre början för henne därför att hon var helt ny på den här posten.
Helena Grybäck Svensson har en månadslön på 74 000 kronor. Med dagens lönenivå motsvarar 30 månadslöner drygt 2,2 miljoner kronor. Avgångsvederlaget skulle betalas ut även om hon fick ett nytt jobb efter att ha blivit uppsagd.
Bolaget har även förbundit sig att göra pensionsavsättningar med 35 procent på månadslönen. Den totala summan blir därmed cirka tre miljoner.
– Det är massor med pengar. Men det är så här avtalen brukar vara utformade. För övrigt har vi inte tänkt avsätta henne. Vi känner henne bra sedan tidigare, säger Åke Nilsson som pekar på fördelen med att internrekrytera i kommunkoncernen.
– Man vet vad man får, och det finns en stor tillit på det sättet. Det är skillnad när du rekryterar en som du inte känner alls.
Även Helena Grybäck Svensson hänvisar till att avtalet följer praxis inom kommunen.
– Det är ju kommunen som har satt de här riktlinjerna, så jag har inte kunnat påverka det så mycket, utan man har följt de regler som finns i kommunen, säger Helena Grybäck Svensson.
I övrigt är hon sparsam med kommentarer om avtalet.
– Men det är klart att något skydd behöver man ha som vd. Man behöver ha någon form av skydd om man skulle skiljas åt i anställningen, säger hon.
Som vd omfattas hon inte av lagen om anställningsskydd.
– Det är därför de här klausulerna finns.
Enligt Åke Nilsson togs vd-avtalet fram i samråd med kommunchef Lars-Erik Rönnlund, som har en liknande utköpsklausul. Rönnlunds klausul skrevs drygt tre år efter att han anställdes som kommunchef. En jurist från SKR, Sveriges kommuner och regioner, uppmärksammade då kommunen på att en kommunchef måste ha ett sådant avtal.
Är du den enda chefen på kommunen som har en utköpsklausul?
– Ja, för jag är den enda som inte omfattas av lagen om anställningsskydd enligt SKR:s jurist, säger Lars-Erik Rönnlund.
I nuläget har kommunchefen, utöver sex månaders uppsägningstid, rätt till 18 månadslöner i avgångsvederlag om han blir uppsagd. Det utökas till 24 månadslöner vid 55 års ålder.
Helena Grybäck Svenssons utköpsklausul, som har en liknande trappa, är baserad på Rönnlunds klausul.
– De flesta människor har lagen om anställningsskydd som grund, men det är ett antal tjänster i samhället som inte har det. Då måste man reglera det på något sätt, och så är det med en vd. En vd har inget som helst anställningsskydd, säger Lars-Erik Rönnlund.
– Man kan alltid ha synpunkter på omfattningen eller längden, men jag tror inte att det är jättestor skillnad i totalen om vi skulle tvingas lösa ut en förvaltningschef. Lagen om anställningsskydd är också ganska tuff, säger Åke Nilsson.
Vidare menar Åke Nilsson att Hultsfreds Bostäder, i jämförelse med många andra bostadsbolag, har ett rakt vd-avtal.
– Många har bilförmåner och allt möjligt annat, men vi har försökt ta bort så mycket som möjligt av sådant.
I Grybäck Svenssons avtal finns ett undantag. Skulle vd:n göra sig "bevisligen skyldig till brott i tjänsten som kan medföra fängelse" utgår inget avgångsvederlag.