Bråkigt på skolorna – flera elever avstängda

Den senaste tiden har bråk på flera skolor i Hultsfred lett till polisutryckningar, avstängda elever och anmälningar om misshandel och hot.

Elever ska ha blivit slagna och hotade på skolor i Hultsfred under de senaste veckorna. Genrebild.

Elever ska ha blivit slagna och hotade på skolor i Hultsfred under de senaste veckorna. Genrebild.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Hultsfred2022-10-28 18:30

– Det har varit flera anmälningar på kort tid, men jag kan inte svara på om det är tillfälligheter eller om det är stökigt. Det får skolorna själva svara på. Vi håller på och utreder de här senaste tillfällena. Det finns en del vittnen, säger Anders Hultman på polisen.

Den 27 oktober inträffade ett bråk på Hultsfreds gymnasium. Enligt Hultman ska en kvinna i 20-årsåldern, som inte går på skolan, ha kommit till skolgården för att prata med en flicka född 2005. Det urartade och flickan blev slagen och hotad. Det har gjorts anmälningar om misshandel och olaga hot. I samband med detta ska även en flicka född 2007 ha blivit biten av kvinnan i 20-årsåldern.

undefined
Elever ska ha blivit slagna och hotade på skolor i Hultsfred under de senaste veckorna. Genrebild.

Den 24 oktober var det bråk på Albäcksskolan, där en elev ska ha slagit till en annan elev i bakhuvudet i samband med en mattelektion. En pojke född 2008 ska ha blivit misshandlad, vilket har polisanmälts.

– Rektorerna har gjort insatser, både kring den eleven som blev slagen och den eleven som slog. Det var också en lärare som gick emellan för att förhindra detta, som inte blev slagen direkt, men det var naturligtvis en svår situation för henne också, säger Yvonne Nelson, verksamhetschef för grundskolan.

Den 20 oktober skedde ett bråk på Lindblomskolans multiarena. Vårdnadshavaren till en pojke född 2011 har gjort en anmälan om misshandel.

– Det var ett bråk som uppstod på innebandyplanen. Det var flera elever inblandade, säger Yvonne Nelson som berättar att trygghetsteamet gjort insatser efter händelsen.

– De har ett välfungerande trygghetsteam på Lindblomskolan.

undefined
Yvonne Nelson är verksamhetschef för grundskolan i kommunen.

Den 12 oktober bråkade två gymnasieelever med varandra, vilket ledde till att båda blev avstängda i två dagar.

– Det var både verbala kränkningar och beteenden som störde undervisningen och studieron för de andra eleverna, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Efter avstängningen har det inte varit några problem.

– Vi har gjort sociala insatser kring de eleverna, och det har fungerat bra sedan dess.

Den 10 oktober uppstod ett bråk mellan två högstadieelever och en gymnasieelev utanför gymnasiet. Ärendet är rubricerat som misshandel och enligt polisen behövde en av flickorna uppsöka vårdcentral dagen efter händelsen.

Martin Snickars uppger att den sistnämnda händelsen även utreds inom skolan. Precis som i bråket den 27 oktober var samtliga inblandade tjejer.

– Elever har blivit avstängda från undervisningen för att skolorna ska kunna omorganisera och vidta åtgärder under tiden. Det behöver kartläggas för att man ska se vad som är orsaken till att det uppstår bråk.

undefined
Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Är det ovanligt att det är tjejer som bråkar?

– Tidigare har det mest varit killar som varit i bråk med varandra. Nu är det två tjejkonflikter som har blossat upp. Då behöver man gå till botten med orsaken till att det har blivit så här.

Trots den senaste tidens händelser tycker inte Yvonne Nelson att det är ovanligt bråkigt på grundskolorna i Hultsfred just nu.

– Vid bråket på Lindblomskolan var det en osämja i spelet som urartade. Jag säger inte att det är bra, men sådant kan hända. På skolorna jobbar vi hela tiden med värdegrundsarbete och har absolut nolltolerans mot hot och våld, säger Yvonne Nelson.

– Jag anser inte att det är mer bråkigt. Det har inte eskalerat. Sedan är det självklart allvarligt varje gång något sådant här sker.

Har ni satt in andra åtgärder för att öka tryggheten i skolorna efter händelserna?

– Efter de senaste händelserna har vi inte satt in extra åtgärder. Men sedan tidigare har Albäcksskolan heltidsmentorer, alltså personal som finns med under elevernas hela dag. Vi har även elevcoacher på Albäcksskolan, alltså personer som finns med under rasttid och vid kafeterian. Det förebyggande arbetet är någonting som hålls aktuellt hela tiden.

Enligt Nelson finns en väl fungerande utomhuspedagogverksamhet på Lindblomskolan.

– Jag tycker generellt att vi är bra på att ha vuxna ute på raster. Det finns särskilda tjänster kring det. Vi har utomhuspedagoger, heltidsmentorer och elevcoacher. Sedan har vi våra elevhälsoteam med kuratorer bland annat.

Martin Snickars tycker inte heller att det har blivit bråkigare på skolorna.

– Nu har det hänt flera incidenter på kort tid, men i övrigt har vi haft det väldigt lugnt. Vi har en god studiero för eleverna och en trygg skola. När det händer någonting behöver vi ta tag i det och stoppa det, säger han.

Brott i skolmiljö

Skolan är en vanlig plats när unga utsätts för brott. Det visar Brottsförebyggande rådets senaste skolundersökning om brott, där drygt 5 000 elever i årskurs 9 svarat på frågor.

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för både lindrig och grövre misshandel, samt för fysiska sexuella kränkningar bland killar. Sedan 2015 har andelen som uppgett utsatthet för lindrig misshandel i skolmiljö ökat, både bland killar (från 58 procent till 68 procent) och tjejer (från 38 procent till 50 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!