Brand kunde spridit sig: "Vi talar om minuter"

Många anlagda småbränder i Hultsfred den senaste tiden skapar oro. Kommunens säkerhetssamordnare Ulf Bowein befarar att det kan sluta med en storbrand.

Det har varit många småbränder den senaste tiden, vilket oroar säkerhetssamordnaren Ulf Bowein. Helgens brand gör det än mer angeläget att inte ha något brännbart intill huset.

Det har varit många småbränder den senaste tiden, vilket oroar säkerhetssamordnaren Ulf Bowein. Helgens brand gör det än mer angeläget att inte ha något brännbart intill huset.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-12 15:15

– Det var ytterst nära nu i helgen, säger han. Branden i soptunnan på Floragatan var mycket nära att få ytterst allvarliga konsekvenser. Nu talar vi om minuter innan det blivit en byggnadsbrand.

Han berättar att branden i soptunnan precis hann få fäste i träfasaden till ett spånhus som står i direkt anslutning till Framstegets huvudbyggnad.

– Hade branden hunnit få lite mer fäste i fasaden hade det kunnat gå riktigt illa, säger han. Då kunde rök och brand gått in i ventilationen. Det var verkligen tur att branden upptäcktes som den gjorde.

Tack vare det kunde räddningstjänsten släcka ner branden utan större bekymmer. Men det var som sagt ytterst nära....

– Jag undrar om de som eldar tänker tanken på vad som kan hända. Att det kanske blir mer än bara en soptunna som brinner. Det är oroväckande om de inte förstår, säger Ulf Bowein.

Händelsen är självklart polisanmäld och den rubriceras som mordbrand. I likhet med förra helgens bilbrand vid en verkstad, var spridningsrisken stor.

En kort stund efter branden i soptunnan upptäcktes också att någon eldat papper och kartonger vid Albäckskolan. Även den händelsen är polisanmäld och den klassas som skadegörelse.

Vem eller vilka som ligger bakom de här anlagda bränderna, eller varför, är oklart.

– Vi har i nuläget inga misstänkta, säger Anders Hultman vid Oskarshamnspolisen.

Med händelsen på Floragatan blev det än mer angeläget att följa uppmaningen att inte ha något brännbart intill fasaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!