"Bränderna är mer gynnsamma än torkan"

För skogen är bränderna bättre än torkan menar skogsförvaltare Jan Robertsson. Löv som redan nu skiftar i brunt, gult och orange vittnar om den stress som skogen känner på grund av vattenbristen.

"Redan i slutet av juni kunde man börja se att björkarna bröjade bli gula. Det är normalt att i augusti men inte så tidigt"

"Redan i slutet av juni kunde man börja se att björkarna bröjade bli gula. Det är normalt att i augusti men inte så tidigt"

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2018-07-19 18:30

Runt om i kommunen har lövträdens blad börjat skifta i färg trots att det är mitt i sommaren.

– Vattenbristen gör träden stressade. Björkar och ekar har redan nu börjat tappa sina blad och gå in i vintervila. Det är en månad tidigare än normalt, berättar Jan Robertsson på ÖSK.

– Vissa träd står på speciellt torra delar och då fäller de bladen för att de troligtvis dött. Om en blixt skulle slå ner där böjar det snabbt att brinna.

Den senaste tidens bränder har lämnat efter sig landskap täckta av sot och brandrisken i naturen är fortsatt hög. Men även om bränder kan verka ödeläggande menar Jan att vattenbristen är värre för naturen i längden.

– Bränderna är inte bara till ondo även om det är en tragedi för dem som drabbas. De gynnar den biologiska mångfalden. Brandnävan kan till exempel ligga i hundra år som frö i väntan på en brand. Sedan växer den upp som en del av den nya vegetationen. De är skogens sätt att sätt att föryngra sig och omvandla gamla tallskog till ny. Det har skogen gjort själv under alla år, det är bara de senaste 250 som vi människor föryngrat skogen genom avverkning.

Extremtorkan gör istället att de växter som är bättre anpassade till att klara sig på mindre mängder vatten får en fördel gentemot övriga och den biolologiska mångfalden i naturen minskar.

– Tall klarar torkan bäst medan gran och lövträd är känsligare. Värmen gör att de inte växer så bra och att träden får mindre motståndskraft.

I sitt försvagade tillstånd får träden även det svårare att försvara sig mot insektsangrepp och Jan tror att effekten kommer att synas om ett par månader.

–Granbarkborren finns alltid men skadorna ökar nu i och med att det finns mer yngelmöjligheter. Stressade granar gör det lättare för inskekterna att gå in och lägga sina ägg. Än går det inte att se hur många granar som är utsatta utan det syns fram i augusti/oktober då granen blir brun.

Men även tallarnas motståndskraft avtar med torkan och den röda tallstekeln som redan observerats i närliggande kommuner tror Jan snart är här.

–Angreppen var kraftiga förra året och det gör att tallarnas tillväxt minskar. Det är en stekel som kommer i cykeler och det finns inget att göra åt det. Jag har fått information om att den finns i Vimmerby och i Kinda så den är säkert på väg hit. På tallarna syns spåren under flera år med glesare toppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!