Brandvagn förvandlas – till vallokal

Räddningstjänstens brandvagn blir vallokal i Mörlunda och Rosenfors.

Valnämndens Camilla Ljungdahl och Silva Andersson håller upp valurnan framför den brandvagn som kommer att användas för förtidsröstning.

Valnämndens Camilla Ljungdahl och Silva Andersson håller upp valurnan framför den brandvagn som kommer att användas för förtidsröstning.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2018-08-16 15:30

Brandvagnen har inretts med stolar, bord, valsedlar, skärm och valurna. Den 22 augusti börjar förtidsröstningen och den mobila röstlokalens turné.

– Andra kommuner väjer att ha en förtidsröstningslokal men vi väljer att det ska finnas förtidsröstnings möjligheter i alla orter i kommunen, berättar valnämndens ordförande Camilla Ljungdahl (c).

– I Rosenfors och Mörlunda finns det inte inga allmänna lokaler som går att använda så därför blir det här lösningen. Den kommer att bemannas av två personer som tidigare varit medarbetare i kommunens verksamhet.

Till och med den 6 september kommer vagnen att ställas utanför Ica Sundbergs i Mörlunda och Medborgarhuset i Rosenfors på onsdagar och torsdagar. Vagnen transporteras mellan orterna och står parkerad två timmar på vartdera stället.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att ha en god servicenivå för kommunens innevånare så vi testar det här konceptet nu, fortsätter Camilla.

– Sedan har vi förtidsröstning i lokal i Järnforsen, Målilla, Hultsfred, Virserum, Silverdalen och i Vena har det varit traditionellt sett varit lantbrevbäringsröstning så det fortsätter vi med.

För valdeltagande som av fysiska eller psykiska anledningar inte kan ta sig till en vallokal erbjuder kommunen möjligheten att boka in hembesök av röstmottagare.

– Det kan vara att man har en funktionsnedsättning, är allergisk, mår dåligt psykiskt eller har en annan sjukdom. Då kan man ringa till oss och boka så kommer det hem två ambulerande röstmottagare istället. De har med sig en resväska som gjorts i ordning med valskärm och hela kittet så att det ska gå rätt till.

Ytterligare en nyhet är att även turister på resande fot ska få möglighet att förtidsrösta även på valdagen.

– Man ökar möjligheten för både innevånare och resenärer att rösta i det här valet. Det har blivit ändringar i vallagen så vi måste ha en förtidsröstningslokal öppen även på valdagen i fall att vi har gäster som tycker att det är vikigt att rösta då. Så det blir i kommunhuset.

Den mobila vallokalen kommer att stå både i Rosenfors och Mörlunda med start den 22 augusti.
Den mobila vallokalen kommer att stå både i Rosenfors och Mörlunda med start den 22 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!